piątek, 23 stycznia 2015

181. Po raz czwarty...

Pierogi w śniadaniowej wersji już trzy razy gościły na moim stole. Dzisiaj pojawiają się po raz kolejny, bo przecież udane śniadania obowiązkowo należy powtarzać! Tym razem postanowiłam ulepić pierogi orkiszowe, do ciasta dodałam również mleczko kokosowe, co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Aby podkręcić ich smak, zdecydowałam się na cytrynowo - kokosowy twarożek. Rano podsmażyłam pierogi, dodając do nich miód oraz sok z cytryny, przez co stały się niesamowicie chrupiące i aromatyczne. :)

Orkiszowe pierogi z kokosowo - cytrynowym twarożkiem podsmażane z sokiem z cytryny i miodem podane z bananem, granatem, gruszką, skórką z cytryny, nerkowcami, masłem z nerkowców wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym

Przepis:

Ciasto:

  • 20 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 gram mąki ciemnej orkiszowej
  • 20 ml mleczka kokosowego (duża łyżka)
  • około 30 ml wrzątku
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • kawałek twarogu
  • skórka otarta z kawałka cytryny
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • miód (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • olej kokosowy (odrobina)
  • sok z połowy cytryny
  • miód (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Mąki przesiewamy, mieszamy razem z solą. Wrzątek mieszamy z mleczkiem kokosowym i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszamy je. Wyrabiamy gładkie ciasto, odkładamy na kilkanaście minut. 
Z podanych składników robimy nadzienie. Lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z kapką oleju około 2-3 minuty od wypłynięcia. Rano smażymy pierogi na oleju kokosowym, po zarumienieniu dodajemy sok z cytryny oraz miód. Podajemy z dodatkami. 


Wczorajszy dzień minął wspaniale. Co prawda, żadnej miski nie udało mi się zdobyć, ale za to wzbogaciłam swoją szafę. Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie tak samo pozytywny i weekend rozpocznę z uśmiechem na twarzy.
Miłego dnia! :)

15 komentarzy:

  1. A ja na śniadanie nigdy jeszcze pierogów nie robiłam. Zawsze mi się wydawało bardzo pracochłonne zadanie. Czas chyba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W weekend obowiązkowo lepię pierogi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nalepię sobie takich pierożków bo aż zgłodnialam patrząć na nie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje pierożki wychodzą na prawdę perfekcyjnie - pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie! *.* Nigdy nie lepiłam pierogów na śniadanie, chyba pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pierożki! Muszę je sobie kiedyś zrobić na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności!!! Śniadanko na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż pożałowałam, że takich piergów nigdy w życiu nie zrobiłam! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O pierogach na śniadanie nigdy bym nie pomyślała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi, kocham je ponad wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierogi, ale rzadko mam okazję zjeść na słodko. Te wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń