sobota, 17 stycznia 2015

176. Drożdżowe

Po trzech dniach eksperymentowania dzisiejszego ranka miałam ochotę na coś prostego, a zarazem smacznego. Wybór padł na gofry. Jadłam już wiele rodzai gofrów, zaczynając od klasycznych, poprzez bananowe i kończąc na kakaowych. Nigdy jednak nie próbowałam gofrów drożdżowych. Jak już wiadomo uwielbiam drożdżowy aromat i ta propozycja wydawała mi się idealna na rozpoczęcie soboty. Przygotowując śniadanie w oczy rzuciła mi się mąka orkiszowa, postanowiłam ją wykorzystać. Nie mogło zabraknąć także kakaowej nuty i orzechów. Całość komponowała się fantastycznie. :)

Orkiszowe drożdżowe gofry podane z bananem, granatem, serkiem kakaowym
z domowym masłem orzechowym, orzeszkami arachidowymi;
z domowym masłem z nerkowców, nerkowcami;
zielona herbata z miodem i cytryną

Przepis:
  • około 60 gramów mąki ciemnej orkiszowej (pół szklanki)
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka drożdży instant
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Jajko, mleko i olej miksujemy. Dodajemy cukier, drożdże i przesiewamy mąkę, powtórnie miksujemy. Ciasto okładamy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy gofry w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. Podajemy z dodatkami. 

Kakaowy serek to wymieszany serek homogenizowany naturalny wymieszany z łyżeczką kakao i odrobiną miodu. 

Miłego dnia! :)

19 komentarzy:

  1. ale masz nietypową gofrownicę, właśnie zauważyłam, że mega duże te gofry! chociaż gofry nigdy nie są za duże :) szczególnie tak pyszne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, jakie dodatki!*,* Idealne rozpoczęcie weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle multum pysznych dodatków, to mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego goferka. Pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jaglanych jeszcze nie próbowałam. :)

      Usuń
  6. O mniam !! Drożdżowe moja miłość <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie! Fajnie, że jeden z jednym masłem, a drugi z innym ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje śniadania są zawsze tak ładnie podane, że można by się w nie wpatrywać godzinami i żałować się, że teraz tu u mnie nie zmaterializują ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, chetnie zjadłabym takie gofry!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo gofry! I jakie smakowite, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe są najlepsze, a Ty jak zwykle tak pysznie i kolorowo podajesz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę się wprosić kiedyś na takie gofry do Ciebie? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe gofry mają w sobie coś takiego, że chce się do nich wracać :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz domowe masełko z nerkowców ? o jacie zazdroszczę ci go *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. a dasz przepis na masła? :)
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Często jadam taki twarożek, jest pysznym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń