Orkiszowe drożdżowe gofry podane z bananem, granatem, serkiem kakaowym z domowym masłem orzechowym, orzeszkami arachidowymi; z domowym masłem z nerkowców, nerkowcami; zielona herbata z miodem i cytryną |
Przepis:
- około 60 gramów mąki ciemnej orkiszowej (pół szklanki)
- jajko
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka drożdży instant
- cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jajko, mleko i olej miksujemy. Dodajemy cukier, drożdże i przesiewamy mąkę, powtórnie miksujemy. Ciasto okładamy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy gofry w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. Podajemy z dodatkami.
Kakaowy serek to wymieszany serek homogenizowany naturalny wymieszany z łyżeczką kakao i odrobiną miodu.
Miłego dnia! :)
ale masz nietypową gofrownicę, właśnie zauważyłam, że mega duże te gofry! chociaż gofry nigdy nie są za duże :) szczególnie tak pyszne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńPycha, jakie dodatki!*,* Idealne rozpoczęcie weekendu:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle multum pysznych dodatków, to mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego goferka. Pysznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńA próbowałaś jaglanych? :)
OdpowiedzUsuńJaglanych jeszcze nie próbowałam. :)
UsuńO mniam !! Drożdżowe moja miłość <3
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Fajnie, że jeden z jednym masłem, a drugi z innym ;D
OdpowiedzUsuńTwoje śniadania są zawsze tak ładnie podane, że można by się w nie wpatrywać godzinami i żałować się, że teraz tu u mnie nie zmaterializują ;p
OdpowiedzUsuńOoo, chetnie zjadłabym takie gofry!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOoo gofry! I jakie smakowite, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe są najlepsze, a Ty jak zwykle tak pysznie i kolorowo podajesz :)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić kiedyś na takie gofry do Ciebie? :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe gofry mają w sobie coś takiego, że chce się do nich wracać :D
OdpowiedzUsuńMasz domowe masełko z nerkowców ? o jacie zazdroszczę ci go *.*
OdpowiedzUsuńIle dodatków, pycha :D
OdpowiedzUsuńa dasz przepis na masła? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Często jadam taki twarożek, jest pysznym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuń