Marchewkowe ciasto cytrynowo-kokosowe podane z musem z gruszki, bananem, orzechami nerkowca, domowym masłem z nerkowców, skórką cytryny, wiórkami i płatkami kokosowymi |
Przepis:
- 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g mąki ciemnej orkiszowej
- łyżka wiórek kokosowych
- jajko
- marchewka
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- skórka otarta z połowy cytryny
- opcjonalnie cukier trzcinowy
Sposób wykonania:
Jajko, sok z cytryny, mleko, jogurt i olej miksujemy. Dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach oraz skórkę z cytryny. Przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe, cukier. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynka i pieczemy około 30 minut w 180* i 10 minut w 120*.
Twoje śniadania z dnia na dzień są coraz pyszniejsze!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!*.* Czekam na przepis!
OdpowiedzUsuńMagiczna wyspa na talerzu :)
OdpowiedzUsuńcytryna i kokos to dobre połączenie :) podanie perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Czekam na przepisik! :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńZawsze tak fajnie opisujesz swoje śniadania, ż chciałoby się zjeść coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńAle cudnee :D Zapisuje!:)
OdpowiedzUsuńciasto rewelacyjnie się prezentuje! :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kokosu i cytryny!
OdpowiedzUsuńA ja połączenie kokosu, cytryny i do tego w cieście marchewkowym! Cudownie połączyłaś :)
OdpowiedzUsuńIdealna kompozycja smakowa! :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńOo, świetny pomysł na zdrowe ciacho!
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi jak dawno marchewkowego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie :D
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ? MY LOVE <3
OdpowiedzUsuń