niedziela, 24 sierpnia 2014

56. Chlebek bananowy

Od kilku dni piekę jak nieopamiętana. Kiedy w sklepie zauważyłam czarne banany, na które inni już wcale nie zwracali uwagi, od razu włożyłam je do swojego koszyka. Przecież dojrzałe banany są najlepsze! Aromatyczne i słodkie... <3 Szczęśliwa ze swoich zdobyczy zastanawiałam się jak je dobrze wykorzystać. W jednej chwili do głowy przyszedł mi świetny pomysł. Postanowiłam upiec kakaowy chlebek bananowy, który idealnie nadawał się na niedzielne śniadanie (było tam przecież jajko! :D) Miał on zbitą konsystencję, podobną do ciasta. Gorzka czekolada i orzechy nadały mu niepowtarzalny smak, a zjedzony z takimi pysznościami... ach, nie da się tego opisać, sami musicie spróbować! ;)


Jednoporcjowy chlebek bananowo-kakaowy z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi podany z:
- truskawkami, malinami i ziarenkami 
- masłem orzechowym, bananem i orzechami ziemnymi
- stopioną gorzką czekoladą i borówkami
- malinami, miodem i migdałami
- twarogiem truskawkami i miodem
- twarogiem, bananem, borówkami i prażonymi wiórkami kokosa,
do picia gorące mleko

Jeszcze w piekarniku :) Szkoda, że nie został taki wyrośnięty! 

Z wielka chęcią podzielę się z Wami przepisem! :)

Składniki:
  • banan (im czarniejszy tym lepiej)
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka kakao
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • starta gorzka czekolada (wedle uznania) 
  • pokrojone orzechy włoskie (wedle uznania)
Sposób wykonania:

Banana rozgnieść na papkę, dodać mokre składniki, następnie suche i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180*. Studzić w wyłączonym piekarniku, po jakimś czasie wyciągnąć. Podawać solo lub tak jak ja z dodatkami. Polecam! :)




Nie żebym się chwaliła, ale to jeden z moich najlepszych jednoporcjowych wypieków! Zaprzyjaźniłam się z moim piekarnikiem <3

19 komentarzy:

  1. Podoba mi się sposób w jaki serwujesz swoje potrawy, zawsze z mnóstwem drobno pokrojonych owocków! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie wyjęłaś mi to z ust :)

      Usuń
  2. Pielęgnuj przyjaźń z piekarnikiem, bo to skarb haha (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie robiłam bananowego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wersji, którą wybrać ? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ tutaj różnorodnie :)
    Chlebek bananowy jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek bananowy uwielbiam! :)
    Ale jednak zostawiam go zawsze babci, bo nikomu nie wychodzi tak jak jej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze są właśnie te dojrzałe z plamkami!
    mają tą słodycz ,którą w nich uwielbiam :)
    najbardziej smakują mi właśnie takie zbite chlebki :)
    mmm.. tyle pyszności, ja bym nie wiedziała od której zacząć :D
    mogę prosić o przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze masz wszystko tak ładnie skomponowane na talerzu... Zazdroszczę tego talentu ;p
    Chlebek bananowy uwielbiam, a z taką ilością dodatków to już w ogóle raj :D
    Mi takie banany czasem oddają za darmo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne kanapeczki :-) super :-) zjadłabym chociaż jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne! Proszę o przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Twój sposób podawania posiłków! Różnorodnie, kolorowo, apetycznie..przyjemnie się na to patrzy! (ja zapewne też hihi :D)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze bez czytania, na pierwszy rzut oka myślałam, że na zdjęciu to banany w czekoladzie, a tu chlebek :P Fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie tak wyglądają :D

      dziękuję za przepis! :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej ;)

      Usuń