czwartek, 23 lipca 2015

293. Pudding + LBA

Za co najbardziej lubię nasiona chia? Odpowiedz jest prosta - za ich uniwersalność. Możemy nadać im dowolny smak. Ja dzisiaj postawiłam na kakaową wersję z aromatyczną kokosową nutą - klasyka. Pudding wykonałam z dodatkiem mleczka kokosowego oraz rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Ricotta i ubite białko jaja sprawiło, że całość była bardzo delikatna, a agar świetnie odegrał swoją rolę. Chia podałam z owocami - morelami, brzoskwinią oraz bananem, a także z migdałami. Koniecznie do powtórzenia! :)

Kakaowo-kokosowy pudding chia podany z brzoskwinią, morelami, bananem, migdałami, płatkami migdałów, prażonymi wiórkami kokosowymi


Przepis:
  • 40g nasion chia
  • 100ml mleka + 100 ml wody
  • 140g ricotty
  • białko jaja
  • 50ml mleczka kokosowego
  • gorzka czekolada (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • kakao, miód (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalewamy mlekiem i wodą. Odstawiamy na jakiś czas do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotowujemy z gorzką czekoladą i agarem. Mieszamy z puddingiem. Ricottę, kakao i miód miksujemy, dodajemy pudding. Białko jaja ubijamy na sztywno, łączymy z powstałą masą. Całość przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki.

Odpowiedzi LBA :)


1. Miejsce, które Cię zachwyca to…? 
Zdecydowanie Hiszpania!
2. Bez jakiej potrawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni? Dlaczego? 
Na pewno jedną z takich potraw jest owsianka! Można zjeść ją na tyle różnych sposobów, ona nie ma prawa się znudzić. :D
3. Morze czy góry? Jak za argumentujesz swój wybór? 
Na początek - zdobywanie szczytów, wędrówki po dolinach  górach. Później - godzinne wylegiwanie się w słońcu na plaży <3
4. Jaki zapach mógłby Ciebie opisać? 
Zapach gorzkiej czekolady! Zastanawiajcie się dlaczego... :D5. Czy masz jakieś ‘dziwne’ nawyki w kuchni, które towarzyszą Ci przy gotowaniu?
Nie wiem czy jest to dziwny nawyk, ale zawsze muszę mieć czyste ręce. 
6. Czy gotujesz przy muzyce? Jeśli tak, czy masz swoje ulubione ‘kucharskie’ utwory? 
Zawsze włączam radio. A najbardziej lubię utwory przy których można się trochę poruszać. :D
7. Co w ostatnim czasie sprawia Ci najwięcej przyjemności oprócz gotowania? 
Sport - rower, rolki, pływanie, a także ostatnio czytanie książek - najlepiej o miłość!
8. Czy istnieją kosmetyki, bez których ‘nie potrafisz żyć’? Jeśli tak, to co to jest? 
Pierwsze co przyszło mi do głowy to masło do ciała o cudownym, jeżynowym zapachu! :)
9. Czy chciałabyś zostać milionerką? Jeśli tak, jak spożytkowałabyś te pieniądze? 
Szczerze - dobrze jest mi tak jak jest. Z drugiej strony jednak chciałabym zasmakować milionerskiego życia!
10.Wolisz słodkości, czy wytrawne potrawy? 
Bardzo trudne pytanie! Śniadania i podwieczorki - zawsze na słodko, obiad i kolacja - na wytrawnie. :D
11.Co zmieniło się od kiedy założyłaś bloga?
Krótko mówiąc, moje podejście do życia.

Udało się! Pogoda pozwoliła na wypad nad jezioro. Upałów nie było, ale to nie przeszkadzało. Było baardzo pozytywnie! Kąpiel w zimnym jeziorze, spacer i godzinne czytanie książki na kocu. Wieczorem, jak zwykle czas spędzony z siostrą na rolkach. Takie dni mogą być codziennie. :)
Dzisiaj zapowiadają wielkie ulewy, wichury, burze... aż strach wychodzić z domu! Uważajcie! 
Miłego dnia! :)

11 komentarzy:

  1. aż szkoda, że jeszcze nie miałam okazji próbować chia :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie tę konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3-dokładnie tak :)
    chciałabym wreszcie zjeść ten popularny pudding!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany, z białkiem i ricottą, ten pudding musiał być obłędny! Jaki fajny brzoskwiniowy kwiatek :)

    http://theplateofblackdog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z takim puszystym puddingiem chia. To chyba za sprawę tego białka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej konsystencji chia to ja jeszcze nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się uśmiechnęłam na ten pięknie przyozdobiony pudding *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Chia pyszne. :) Ricotta, agar i białko musiały nadać im obłędnej konsystencji <3
    Owocowe kosmetyki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń