poniedziałek, 27 lipca 2015

296. Jasna wersja

Mimo, że płatki ryżowe zawsze są w mojej szafce jem je dosyć rzadko. Sama nie pamiętam kiedy ostatni raz je gotowałam. Ten rodzaj płatków zdecydowanie różni się od owsianych, smakiem jak i strukturą. Postanowiłam wypróbować te płatki w wersji schłodzonego kremu. Delikatne płatki połączyłam z cukinią, ricottą oraz ubitym białkiem jaja. Efekt? - chyba każdy się domyśla. Zdecydowałam się na kokosowe smaki z aromatyczną nutą mięty. Całość podałam z owocami - jagodami, bananem oraz śliwką, a także z bakaliami - pistacjami i płatkami migdałów. Dzisiaj koniecznie robię ciemną wersję tego kremu! :)

Kokosowo-miętowy krem ryżowy podany z jagodami, bananem, śliwką, pistacjami, prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi

Przepis:
  • 50g płatków ryżowych
  • szklanka płynu (u mnie mleko + woda kokosowa)
  • kawałek cukinii
  • łyżeczka agaru
  • łyżeczka suszonej mięty
  • 100g ricotty
  • białko jaja
  • łyżka wiórek kokosowych
  • slodzidło (u mnie miód)
Sposób przygotowania:

Mleko i wodę kokosową zagotować, dodać miętę (w pojemniczku, aby nie mieć fusów), płatki i startą cukinię. Gotować do zgęstnienia, agar wymieszać w odrobinie wody i dodać do masy. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z ricottą, wiórkami kokosowymi i słodziłem. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki.


Niedzielny koncert disco polo? Czemu nie! Bo kto z nas tego nie lubi? :D
Rozpoczynamy ostatni tydzień lipca. Za tydzień będę już nad morzem.
Miłego dnia! :)

10 komentarzy:

  1. Ohoho, u mnie też dawno płatków ryżowych nie było. Cukinia i ricotta musiały im nadać wspaniałej konsystencji. Chmurka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos i mięta ? mmmm ciekawe połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę zrobić z płatków ryżowych krem, bo tak ugotowane same nie przekonują mnie aż tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda! Lubię płatki ryżowe, ale rzadko je jadam, w sumie zupełnie jak ryż :P Cukinia, kokos i mięta - dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak dawno nie jadłam tych płatków, że musze je kupić!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie lubię disco polo :P Ale baw się dobrze :)
    Dawno nie jadłam tych płatków!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja płatków ryżowych nigdy nie jadałam, ale muszę je w końcu kupić i zrobić sobie takie pyszne śniadanko, jak to Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powinnam zabrać na taki koncert mojego tatę :D
    Fajnie Ci wyszły te płatki, takie puszyste *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzowskie ! ;) uwielbiam dodawać cukinię do płatków. Genialna konsystencja ! ;)
    Disco polo, nie moje klimaty hehe. Chyba że z grupą znajomych ;)

    OdpowiedzUsuń