Kokosowo-miętowy krem ryżowy podany z jagodami, bananem, śliwką, pistacjami, prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi |
Przepis:
- 50g płatków ryżowych
- szklanka płynu (u mnie mleko + woda kokosowa)
- kawałek cukinii
- łyżeczka agaru
- łyżeczka suszonej mięty
- 100g ricotty
- białko jaja
- łyżka wiórek kokosowych
- slodzidło (u mnie miód)
Sposób przygotowania:
Mleko i wodę kokosową zagotować, dodać miętę (w pojemniczku, aby nie mieć fusów), płatki i startą cukinię. Gotować do zgęstnienia, agar wymieszać w odrobinie wody i dodać do masy. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z ricottą, wiórkami kokosowymi i słodziłem. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki.
Niedzielny koncert disco polo? Czemu nie! Bo kto z nas tego nie lubi? :D
Rozpoczynamy ostatni tydzień lipca. Za tydzień będę już nad morzem.
Miłego dnia! :)
Ohoho, u mnie też dawno płatków ryżowych nie było. Cukinia i ricotta musiały im nadać wspaniałej konsystencji. Chmurka. :)
OdpowiedzUsuńKokos i mięta ? mmmm ciekawe połączenie <3
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić z płatków ryżowych krem, bo tak ugotowane same nie przekonują mnie aż tak :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Lubię płatki ryżowe, ale rzadko je jadam, w sumie zupełnie jak ryż :P Cukinia, kokos i mięta - dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam tych płatków, że musze je kupić!
OdpowiedzUsuńale ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię disco polo :P Ale baw się dobrze :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tych płatków!
Ja płatków ryżowych nigdy nie jadałam, ale muszę je w końcu kupić i zrobić sobie takie pyszne śniadanko, jak to Twoje :)
OdpowiedzUsuńPowinnam zabrać na taki koncert mojego tatę :D
OdpowiedzUsuńFajnie Ci wyszły te płatki, takie puszyste *.*
Mistrzowskie ! ;) uwielbiam dodawać cukinię do płatków. Genialna konsystencja ! ;)
OdpowiedzUsuńDisco polo, nie moje klimaty hehe. Chyba że z grupą znajomych ;)