środa, 29 lipca 2015

298. Drugie podejście

Kilka miesięcy temu po raz pierwszy spróbowałam karob - słynny zamiennik kakao. Specjalnie mnie nie zachwycił, zapomniałam o nim i leżał w kącie szafki aż do dzisiaj. Postanowiłam dać mu drugą szansę. :D Zdecydowałam się na puszystego omleta z patelni - biszkoptowego. Podałam go z sezonowymi owocami - jagodami, wiśniami oraz bananem. Nie zabrakło również orzechów - tym razem nerkowców, a także sezamu oraz naturalnego tahini. Muszę częściej wykorzystywać karob. :)

Karobowy, orkiszowy omlet biszkoptowy, podany z bananem, wiśniami, jagodami, nerkowcami, sezamem, tahini i miodem

Inspiracja

 Kolejny pochmurny dzień spędzony w domu? Mam wielką nadzieję, że nie!
Miłego dnia! :)

11 komentarzy:

  1. Ja od karobu jestem wręcz uzależniona, więc ciężko jest mi wyobrazić sobie fakt, że komuś może nie smakować ;) Ale cieszę się, że przełamałaś lody i omlet który tak zachwalałam 2 dni temu przypadł Ci do gustu

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem, co zrobię na śniadanie na jutro - coś z patelni z dodatkiem karobu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. karob ma w sobie to coś, choc zwykle kakao lubię za jego bardziej intensywny smak : ) a omlety lubię we wszystkich wydaniach ! :D a jak przepis od navynut to musialo smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z karobem chyba tak jest, że trzeba się zaprzyjaźnić, bo kupujesz z myślą, że w smaku podobny do kakao, a on Cię zaskakuje :D Ale jest równie dobry tylko.. inny ;) Twoje wiśnie na bananach udają jajko na zdjęciu, tak mi się skojarzyło.. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam teraz taaaką ochotę na omleta... <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki puszysty omlet zawsze zwiastuje dobry smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi karob po raz pierwszy nie zasmakował, ale z koljnym podejściem się zakochałam! :) Teraz mogę go używać wwszędzie! do ciast, kasz, kremów, deserów, lodów, koktajli i wiadomo, placków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takimi dniami trzeba walczyć, wtedy chmury zdecydowanie ustępują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetycznie wygląda i jak zwykle pięknie udekorowany

    OdpowiedzUsuń
  10. Pod jakim względem karob jest zamiennikiem kakao? Od dawna lubię jedno i drugie, ale w życiu bym nie pomyślała, że mają ze sobą coś w spólnego.
    Omlet wygląda cudnie, chyba jutro go wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie niestety tak było :c Deszcz utrudniał wszystko!
    Karob jeszcze przede mną, ale strasznie kusi!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń