niedziela, 31 maja 2015

264. Kokosowo

Sobotniej tradycji nie dotrzymałam, jednak niedzielną wręcz przeciwnie. Po ostatnich muffinach z dodatkiem mąki kokosowej i niezawodnej pietruszki, wiedziałam, że wkrótce na pewno je powtórzę. Tym razem jednak postawiłam na mocno kokosową wersję, bez dodatku naturalnego kakao. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie dodała chociaż odrobinę gorzkiej czekolady. Muffiny wyszły mokre i zbite, właśnie takie jak chciałam. Podałam je z owocami - bananem, kiwi oraz słodkim musem z dojrzałych truskawek. Jestem pewna, że je powtórzę i to na pewno nie jeden raz. :)

Kokosowe muffiny owsiane z pietruszką podane z bananem, kiwi, musem z truskawek*, nerkowcami, suszoną morwą białą i prażonymi wiórkami kokosowymi

Inspiracja

*truskawki zmiksowane z mąką kokosową


Wczorajszy dzień minął pozytywnie. Na szkolny rajd nie mogę narzekać, jednym minusem była jednak pogoda - deszcz i straszny wiatr. Zmarzłam jak w zimę!
Dzisiaj planuję wybrać się do rodziny. Pouczę się trochę i odpocznę. Czyli jednym słowem "typowa" niedziela.
Miłego dnia! :)

sobota, 30 maja 2015

263. Gotowany + LBA

Dzisiejsza sobota nie jest typową, leniwą sobotą. Zawsze mam wiele czasu na przygotowanie śniadania, dzisiaj jednak jest inaczej. Wyciągam proste śniadanie z lodówki i za chwilę muszę być już w szkole. Dawno nie jadłam serniczków, tym bardziej tych gotowanych. Postanowiłam nadrobić straty. Postawiłam na kakaową wersję z aromatyczną nutą mięty oraz orzechów, tym razem laskowych Zimny serniczek podałam z owocami - bananem, gruszką oraz kiwi. Pojawiły się także chrupiące orzechy i surowe ziarno kakaowca.

Kakaowo-miętowo-orzechowy serniczek* podany z bananem, kiwi, gruszką, orzechami laskowymi i ziarnem kakaowca

*gotowany z serków homogenizowanych naturalnych, do serniczka dodałam kakao, mielone orzechy laskowe i wywar z mięty, skrobię kukurydzianą zastąpiłam mąką z tapioki


Jak wczoraj obiecałam - odpowiedzi na pytania LBA od Patrycji. :)

1. Twój wzór do naśladowania
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie...

2. Uprawiasz jakiś sport?
Regularnie uprawiam jogę. Oprócz lekcji wf w szkole, robię w domu także jakieś "dywanówki".

3. Wspomnienie z dzieciństwa, które zapadły ci najbardziej w pamięć
Bardzo trudne pytanie! Pierwsze co przyszło mi do głowy to tańczenie pod domem. Razem z koleżankami wymyślałyśmy choreografię, później tańczyłyśmy je w różnych miejscach... na festynach czy różnego typu zabawach!

4. Cechy, które cenisz w ludziach
Najważniejsza jest szczerość, bez niej nie zbudujemy żadnych prawdziwych relacji.

5. Masz "zły" dzień. Co wtedy robisz?
Próbuję poprawić sobie humor! Przeglądam blogi, oglądam telewizję. Najczęściej jednak krzątam się po kuchni.

6.Co daje ci blogosfera?
Dla mnie blogosfera to coś więcej niż dodawanie fotografii śniadań i przeglądanie innych przepisów. Blog daję mi wiele radości, rozwijam się kulinarnie. To jest mój mały kącik.
Uwielbiam czytać Wasze posty, zawsze jestem ciekawa co u Was słychać, no i co tym razem znalazło się na Waszym talerzu! 

7. Wygrywasz w totka. Na co spożytkujesz taką ogromną sumę?
Teraz włącza się moja wyobraźnia... Zależy także jaka byłaby to suma, jeżeli naprawdę ogromna to kupiłabym prywatną wyspę, spełniła wszystkie swoje marzenia, pomogła fundacjom charytatywnym, rodzinie i dużo, dużo więcej.  

8. Plany na przyszłość
Moje plany na przyszłość mogą odbiegać nieco od rzeczywistości.
Czas pokaże co mnie czeka! Jeszcze sama nie wiem kim chcę zostać w przyszłości... Dziennikarka, aktorka, a może lekarz, czy sportowiec. Myślałam także o prezydencie... Wiem jedno - chcę mieć dużą, szczęśliwą rodzinę!

9. Kolekcjonujesz coś?
Jak większość z blogosfery są to naczynia. :D Mam około 20 misek, ale nadal mi mało i wciąż kupuję kolejne.

10. Co cię skłoniło, do założenia bloga?
Przeglądałam inne blogi, zawsze byłam ciekawa jak to jest! Wakacje - więcej wolnego czasu, właśnie wtedy pojawił się tutaj mój pierwszy post. 

Ja nie nominuję nikogo, wydaję mi się, że już większość wzięła udział w zabawie. Jeżeli jednak ktoś ma ochotę odpowiedzieć na pytania, niech odpowie na pytania zadane wyżej. :)


W takim razie ja uciekam do szkoły! Świetna sobota! :D
Miłego dnia! :)

piątek, 29 maja 2015

262. Znów piekę

Byłam pewna, że to śniadanie niedługo powtórzę. Kakaowe scones z dodatkiem pietruszki okazały być się strzałem w dziesiątkę, dlatego musiałam znów je upiec. Tym razem bułeczki zrobiłam z mąki orkiszowej oraz kokosowej, dodałam także aromatyczną nutę cytryny. Odtworzyłam również mus z pietruszki, teraz dodałam do niego naturalne kakao oraz kremowe masło migdałowe. Nie zabrakło także owoców - słodkiego banana, soczystego kiwi i naszych polskich truskawek oraz chrupiących migdałów. Wiem, że scones w takiej formie pojawią się jeszcze na moim talerzu i to nie jeden raz. :)

Kakaowo-cytrynowe, kokosowo-orkiszowe scones z pietruszką z musem z pietruszki*, bananem, kiwi, truskawkami, migdałami, skórką cytryny i prażonymi wiórkami kokosowymi 

* podgotowana pietruszka zmiksowana z kakao, masłem migdałowym i sokiem cytryny

Obiecuję, że jutro dodam odpowiedzi na LBA! :)

Tydzień strasznie zakręcony, czasu na wszystko brak. Nawet w sobotę każą iść do szkoły - odrabiamy jeden dzień wolny. Na szczęście nie będziemy siedzieć w ławkach i uczyć się w weekend, a mamy tak zwany "rajd". Będę uczestniczyła w nim pierwszy raz, jestem ciekawa jak to wszystko będzie wyglądało.
Dzisiaj w szkole na szczęście nie będzie ciężko. Ciężko, a nawet bardzo było wczoraj - sprawdzian, kartkówka. Tym bardziej, że teraz każda ocena może zaważyć na ocenie końcowej. Szkoda tylko, że w mojej głowie ciągle już obraz słonecznych wakacji! :D
Miłego dnia! :)

środa, 27 maja 2015

261. Chia w czystej postaci

Ziarenka chia dodaję zawsze do owsianek. Pudding z szałwii hiszpańskiej jadłam tylko raz, dzisiaj postanowiłam go powtórzyć. Dodałam do niej także wartościową babkę płesznik. Zdecydowałam się na kakaowe smaki, tym razem z aromatyczną nutą mięty. W kremowym puddingu znalazła się również mąka kokosowa, która dodatkowo zagęściła całość. Całość podałam z niezawodnym zestawieniem owoców - bananem, gruszką oraz kiwi. Dorzuciłam jeszcze chrupiące nerkowce, gorzką czekoladę i kostkę kokosa. Do powtórzenia! :)

Kakaowo-kokosowo-miętowy pudding chia na serku homogenizowanym podany z bananem, kiwi, gruszką, nerkowcami, gorzką czekoladą i kostką kokosa

Dziękuję Patrycji za nominację do LBA! Odpowiedzi i pytania na pewno dodam w przeciągu kilku dni! :)
Kciuki musicie mi dzisiaj obiecać! Ciężki dzień się zapowiada! :)
Miłego dnia! :)

wtorek, 26 maja 2015

260. Kakao, gruszka i tahini

Bo czasami warto wstać kilka minut wcześniej i ranek rozpocząć nad patelnią. Tym razem zdecydowałam się na drożdżowego placka orkiszowego. Mocno kakaowego, niczym brownie. W środku znalazła także się słodka, dojrzała gruszka. Ten owoc świetnie komponuje się z tahiną, więc nie mogło jej tutaj zabraknąć. Omleta podałam z owocami - truskawkami, bananem i gruszką oraz sezamem i surowym ziarnem kakaowca. Po takim śniadaniu energia gwarantowana na cały długi dzień! :)
Kakaowy drożdżowy omlet orkiszowy z gruszką podany z bananem, gruszką, truskawkami, tahini, sezamem i ziarnem kakaowca

 Przepis:

  • 50g płatków orkiszowych
  • 10g mąki orkiszowej
  • jajko
  • łyżeczka drożdży instant
  • kakao (opcjonalnie)
  • suszone daktyle (namoczone)
  • około 3 łyżki ciepłego mleka
  • kawałek gruszki (pokrojona w kostkę)
Sposób przygotowania:

Płatki orkiszowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc. Rano mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na lekko natłuszczonej, dobrze nagrzanej patelni pod przykryciem (po odwróceniu bez przykrycia). Podajemy z dodatkami. 


26 maja - Dzień Matki, a jednocześnie moje imieniny. Może ktoś będzie o mnie pamiętał,,, xD
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 25 maja 2015

259. Druga wersja

Dziś podobnie jak dwa tygodnie temu, poniedziałek rozpoczynam wartościowymi batonikami. Tym razem nie są owsiane, lecz orkiszowe. Mają jednak kilka wspólnych składników - naturalne kakao oraz aromatyczną pietruszkę. W środku znalazły się także chrupiące orzechy laskowe i gorzka czekolada. Suszone daktyle sprawiły, że były słodkie jak prawdziwe batony. Podałam je oczywiście z owocami - bananem, kiwi oraz gruszką. Już mam w głowie kolejne pomysły na te zbożowe batony. :)

Kakaowo-orzechowe batony orkiszowe z pietruszką w mielonych orzechach laskowych z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi podane  z bananem, gruszką i kiwi



Płatki owsiane zmieniłam na orkiszowe. Zamiast masła migdałowego dałam mielone orzechy laskowe, cukier zamieniłam na daktyle.

Poniedziałek jak zwykle zapowiada się dosyć ciężki. Siedem godzin w szkole, sprawdzian z matematyki (miał być tydzień temu...), dialog na pamięć na angielski, a na polskim przerabiamy lekturę (której nie przeczytałam...). Mimo to z domu wychodzę z uśmiechem, pełna optymizmu. Przecież to jaki będzie dany dzień zależy od nas, nas naszego nastawienia. I tego się trzymajmy!
Miłego dnia! :)

niedziela, 24 maja 2015

258. Po raz pierwszy

Odkąd pamiętam zawsze chciałam mieć w swojej szafce mąkę kokosową. W moim mieście z takimi wynalazkami niestety się nie spotkasz. Jak pamiętacie, jakiś czas temu wygrałam konkurs organizowany przez Magdalenę. Pierwsze co wybrałam w sklepie internetowym Owocowy Raj była oczywiście mąka kokosowa. Już po jej otworzeniu wydobył się cudowny, kokosowy aromat. Postanowiłam wykorzystać ją do wypieku. Zdecydowałam się na kakaowe gryczane muffiny. Dodałam do nich także niezawodną pietruszkę. Babeczki podałam w owocami - bananem, kiwi oraz wytęsknionymi truskawkami. Nie zapomniałam również o migdałach i kremowym maśle migdałowym. Śmiało mogę stwierdzić, że to jeden z moich najlepszych wypieków. :)

Kakaowe gryczano-kokosowe muffiny z pietruszką i gorzką czekoladą, podane z bananem, kiwi, truskawkami, migdałami, domowym masłem migdałowym i prażonymi wiórkami kokosowymi


 Przepis:
  • 30g mąki gryczanej
  • 30g mąki kokosowej
  • jajko
  • pietruszka
  • około 100ml mleka
  • łyżeczka oleju (u mnie lniany)
  • kakao (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i sody
  • gorzka czekolada 
  • słodzidło (u mnie cukier trzcinowy)
Sposób przygotowania:

Pietruszkę podgotowujemy i miksujemy na gładki mus. Jajko, mleko, olej i mus z pietruszki miksujemy. Przesiewamy suche składniki, miksujemy. Gorzką czekoladę ścieramy i dodajemy do ciasta. Nakładamy do papilotek, wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 20-25 minut w 180*.


Tak jak planowałam, wczoraj pracowicie spędziłam dzień. Byłam na zakupach (kolejna koszulka do kolekcji...), odrobiłam lekcję, zrobiłam plakat, odpoczęłam i oczywiście nie zabrakło także jogi oraz gotowania.
Dzisiaj bardziej leniwie, taka piękna pogoda za oknem! 
Miłego dnia! :)

sobota, 23 maja 2015

257. Jak w lato

Sobotni poranek - poranek nad patelnią. Tym razem nie smażę naleśników czy placków, a serniczki. Postawiłam na kakaową wersję z aromatyczną nutą cytryny. Do serniczków dałam wartościową mąkę jaglaną oraz mielone orzechy laskowe. Dodatkowo zmieliłam twaróg, dzięki czemu były bardzo kremowe, a w środku ukryłam gorzką czekoladę. Całość podałam z letnimi owocami - truskawkami, nektarynką i niezastąpionym bananem. Nie zabrakło także chrupiących orzechów oraz surowego ziarna kakaowca. Jednym słowem były idealne! :)

Kakaowo-cytrynowo-orzechowe jaglane serniczki z patelni nadziane gorzką czekoladą, panierowane w mielonych orzechach laskowych podane z bananem. truskawkami, nektarynką, orzechami laskowymi i ziarnem kakaowca

Na dzisiejszy dzień sporo sobie zaplanowałam. Mam nadzieję, że uda mi się wszystko zrobić. Teraz wychodzę do miasta. Dzień Matki się zbliża, trzeba kupić jakiś prezent!
Zastanowiłam się - startuję w wyborach na przewodniczącą szkoły. Muszę dzisiaj przygotować plakat. Jeszcze sama nie wiem co na nim napisze...
Miłego dnia! :)

piątek, 22 maja 2015

256. Tofu - drugie podejście

Długo zastanawiałam się jak wykorzystać tofu. Możliwości jest mnóstwo, ja jednak zdecydowałam się stworzyć z niego krem. Często spotykałam się z wegańskimi kremami na blogach, zawsze byłam ich ciekawa. Dzisiaj w końcu sama mogłam go spróbować. Postawiłam na kakaowe smaki z aromatyczną nutą kokosu. Krem oczywiście podałam z owocami - bananem, kiwi i gruszką oraz orzechami - nerkowcami. Pojawiła się również gorzka czekolada oraz kostka kokosa. Wrażenia? Śniadanie nie powaliło mnie na kolana, ale nie było też jednym z najgorszych. Może za trzecim razem przekonam się do tofu? :)

Kokosowo-kakaowy krem z tofu podany z bananem, gruszką, kiwi (więcej na dnie), nerkowcami, kostką kokosa, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi


Jak dobrze wstać rano z myślą, że w szkole spędzę dzisiaj tylko pięć godzin. Na pierwszej lekcji - matematyce - wykład o uzależnieniach.
Pogoda to jedna wielka zagadka. O poranku bezchmurne niebo i pełne słońce, po południu wielkie deszcze, a nawet grad. Ja chcę wiosnę, piękną, słoneczną i kolorową wiosnę!
Ciągle zastanawiam się czy startować w wyborach na przewodniczącą szkoły. Obowiązków mam już masę, ale chęci mam wielkie. Ale już taka jestem, zawsze muszę się do wszystkiego angażować!
Już prawie weekend! Miłego dnia! :)

czwartek, 21 maja 2015

255. Na szybko!

Miała być tradycyjna owsianka. Plany nieco się zmieniły, gdy zobaczyłam, że płatki owsiane właśnie się skończyły. W zakamarkach szafek znalazłam zapomniane przeze mnie płatki ryżowe. Wiadomo, że są to jedne z najdelikatniejszych płatków, ja dodałam do nich jeszcze ubite białko jaja. Postawiłam na kakaowe smaki z lekką kawową nutą. Całość podałam z obowiązkowo z owocami - bananem, kiwi i gruszką. Nie zabrakło także chrupiących migdałów i kremowego masła migdałowego. Szybko, prosto i jak smacznie!

Kakaowo-kawowe płatki ryżowe z ubitym białkiem podane z bananem, kiwi, gruszką, płatkami kokosa, migdałami i domowym masłem migdałowym

Strasznie zabiegany tydzień!
We wtorek byłam w Poznaniu - wycieczka bardzo, bardzo udana. Odwiedziliśmy Uniwersytet gdzie uczestniczyliśmy w wykładzie na temat Indonezji. Historia, kultura, tradycje i oczywiście język, który okazał być się zaskakująco łatwy. Nie zabrakło także galerii handlowej, obowiązkowo coś na siebie upolowałam. Na koniec - kino - film świetny! :)
Środa spędzona przy książkach, kiedyś przecież trzeba. :D
Dzisiaj już czwartek. Sześć godzin w szkole, a później zajęcia wokalne. Kolejny pracowity dzień!
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 18 maja 2015

254. Drożdżowe, kakaowe i jaglane + Skworcu

Tym razem nie weekendowy, lecz poniedziałkowy poranek spędzam nad patelnią, smażąc naleśniki. Identycznie jak tydzień temu - drożdżowe i kakaowe, lecz nieowsiane, a jaglane. Nadziałam je musem z pietruszki, do którego dodałam naturalne kakao oraz aromatyczną skórkę pomarańczy. Podałam ja również z owocami - dojrzałym bananem, soczystym kiwi oraz słodką pomarańczą. Każdy naleśnik z innymi orzechami - pistacjami, laskowymi oraz włoskimi. Ranek idealny. :)

Kakaowe, drożdżowe naleśniki jaglane podane z musem z pietruszki*, bananem, kiwi, pomarańczą, orzecham włoskimi, laskowymi, pistacjami i ziarnem kakaowca

 *Mus z pietruszki - pogotowana pietruszka zmiksowana z kakao i skórką pomarańczy

Kilka dni temu dotarła do mnie kolejna paczka firmy Skworcu. Od wakacji współpracuję z tą firmą i jeszcze ani razu się nie zawiodłam. Produkty zawsze są wysokiej jakości, zamówienie przychodzi w mgnieniu oka, a kontakt z przedstawicielem firmy to sama przyjemność. Tym razem w mojej paczce znalazłam produkty o które prosiłam, a były to:
- mąka jaglana
- mąka z tapioki
- mielone orzechy laskowe
- migdały
- pistacje
- nerkowce
- ziarno kakaowca
- tahini
- sól himaljska
- suszone owoce morwy białej
- suszone morele
- tofu
- nasiona chia

Jestem bardzo zadowolona z zawartości paczki, już nie mogę doczekać się, aż wszystkiego zasmakuję!

Moją nieobecność usprawiedliwiam brakiem czasu. Sobota zabiegana, lecz przyjemna. Wybrałam się nawet na rowery z przyjaciółkami. Niedzielę za to spędziłam z rodziną, na komunii kuzynki. Oczywiście było bardzo miło, chociaż szczerze mówiąc... trochę się nudziłam.
Dzisiaj już poniedziałek, czas wrócić do codzienności. Siedem godzin czeka mnie w szkole. A pierwsza lekcja to sprawdzian z matematyki. W domu remont powoli dobiega końca! Rezultaty pracy bardzo pozytywne!
Jutro jadę z klasą do Poznania, więc mogę się tutaj nie pojawić! :)
Miłego dnia! :)

czwartek, 14 maja 2015

253. Gdzie tym razem?

Była już w owsiankach, kremach, plackach, omletach, jako nadzienie do naleśników, czy owsianych scones. O jakim warzywie mowa? Oczywiście o pietruszce! Dzisiaj po raz pierwszy wylądowała w mannie, a dokładnie w puddingu z kaszy manny. W zestawieniu z naturalnym kakao i aromatycznym kokosem, rzecz jasna! W środku obowiązkowo gorzka czekolada i kremowe masło migdałowe. Zimny pudding podałam z owocami - bananem, kiwi i gruszką oraz chrupiącymi migdałami. Nie wiem do czego jeszcze mogę dodać to wdzięczne warzywo! :D
Kakaowo-kokosowy pudding z kaszy manny z pietruszką nadziany masłem migdałowym i gorzką czekoladą podany z bananem, kiwi, gruszką, migdałami i prażonymi wiórkami kokosowymi

Przyjemny dzień się szykuje!
Miłego dnia! :)

środa, 13 maja 2015

252. Banananowo

Bananową owsiankę jadłam może dwa razy w życiu. Zainspirowana fantastycznymi owsiankami Navynut, postanowiłam ugotować słodką, aromatyczną i gęstą owsiankę. Słodką za sprawą dojrzałego banana, aromatyczną dzięki cytrynie i gęstą dzięki żółtku jaja. "Bananowy ulepek" podałam obowiązkowo z owocami - oczywiście z bananem, kiwi oraz gruszką. Domowe masło orzechowe i chrupiące orzeszki arachidowe pasowały tutaj bez zastrzeżeń. Muszę częściej robić takie proste, rozgrzewające śniadania. :)

Bananowo-cytrynowa owsianka z żółtkiem podana z gruszką, bananem, kiwi, domowym masłem orzechowym, orzechami arachidowymi, gorzką czekoladą i skórką cytryny

Już środa, aż trudno uwierzyć! Trzeci dzień tygodnia spędzam siedem godzin w szkole. Jednak nie narzekam. Szkolny maraton rozpoczynam matematyką, kończę fizyką. Jest pozytywnie! :D
W domu od tygodnia remont, ciągle się coś dzieję!
Miłego dnia! :)

wtorek, 12 maja 2015

251. Pietruszka x2

Ostatnimi czasy bez przerwy mogłabym jeść jedno warzywo, oczywiście pietruszkę. Jako dodatek do śniadania, obiadu, czy kolacji. Już kiedyś wspominałam, że będę eksperymentować z pietruszką, słowa wciąż dotrzymuję. Dzisiaj postanowiłam upiec z nią wartościowe, owsiane scones. Obowiązkowo mocno kakaowe z posiekaną gorzką czekoladą. Na bułki nałożyłam kremowy mus z pietruszki z dodatkiem naturalnego kakao i aromatycznego kokosa. Nie zabrakło również owoców - banana i kiwi oraz orzechów - laskowych i włoskich. :)
Kakaowe owsiane scones pietruszką, gorzką czekoladą podane z musem z pietruszki*, kiwi, bananem, orzechami laskowymi, włoskimi, prażonymi wiórkami kokosowymi i skórą cytryny

*Podgotowana pietruszka zmiksowana z kakao, prażonymi wiórkami i sokiem cytryny

Dziękuję za wczorajsze gratualcje! :) Tak w ogóle to dziękuję za wszystko, za to, że jesteście!
O kciuki dzisiaj proszę - sprawdzian się szykuje!
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 11 maja 2015

250. Improwizacja

Po raz kolejny eksperymentuję z pietruszką. To warzywo bardzo przypadło mi do gustu! Tym razem postanowiłam stworzyć wartościowe, owsiane batoniki. Jeśli w batonikach znalazła się pietruszka, nie mogło zabraknąć także naturalnego kakao i aromatycznego kokosa. Czyli jednego z moich ulubionych zestawień. Chrupiące migdały i gorzka czekolada dopełniły całość. Rano wystarczyło tylko pokroić owoce - banana, gruszkę oraz kiwi. Nie spodziewałam się tak pozytywnego rezultatu, takie batony robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! :)

Owsiane batoniki kakao-kokos-pietruszka podane z bananem, kiwi i gruszką

Inspiracja
Przepis:
  • około 70g płatków owsianych
  • 10g lnu
  • pietruszka
  • łyżeczka masła migdałowego
  • kilka łyżek mleka
  • posiekane migdały, gorzka czekolada
  • kakao, kokos (+do obtoczenia), cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Pietruszkę podgotowujemy. Miksujemy na gładki mus. Łączymy z pozostałymi składnikami, miksujemy. Do masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Z masy formujemy batoniki, obtaczamy z podprażonych wiórkach kokosowych. Na noc wkładamy na lodówki.


Weekend jak zawsze minął w mgnieniu oka. Lecz ja nie narzekam, lubię ten zabiegany, pełen obowiązków tydzień. Chociaż czasami mam dosyć i chcę jak najprędzej odpocząć. Dzisiaj poniedziałek - siedem godzin w szkole. Lekcje jednak nie są złe, żadnych sprawdzianów, kartkówek, ani pytania. Ja się tylko zastanawiam, co się z tą pogodą dzieje... Raz lato, raz jesień, a przecież my czekamy na prawdziwą wiosnę! :D
Jeszcze jedna rzecz. Na pewno pamiętacie opublikowane na blogu przepisy na muffiny. Wczoraj okazało się, że jedne z nich zajęły pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Magdalenę. To mój pierwszy kulinarny konkurs, dlatego jestem z siebie bardzo dumna! Nagroda ogromnie przypadła mi do gustu. Już nie mogę się doczekać, gdy dotrą do mnie wybrane produkty firmy Owocowy Raj. :)
Miłego dnia! :)

niedziela, 10 maja 2015

249. Znane połączenie

Wczorajsze plany uległy nieco zmianom. Dlatego nie sobotni, lecz niedzielny poranek spędzam nad patelnią. Smażę drożdżowe, mocno kakaowe naleśniki. Tym razem z wartościowej mąki owsianej. Pam zainspirowała mnie do stworzenia musu z pietruszki, ja postanowiłam zestawić ją z naturalnym kakao oraz aromatycznym kokosem. Naleśniki nadziałam także bananem oraz kiwi. Nie mogło także zabraknąć chrupiących migdałów i kremowego masła migdałowego. Wiem, że to śniadanie powtórzę i to nie jeden raz! :)
Owsiane drożdżowe kakaowe naleśniki nadziane musem z pietruszki*, bananem, kiwi podane z masłem migdałowym, migdałami, prażonymi wiórkami kokosowymi


*podgotowana pietruszka, zmiksowana z naturalnym kakao i wiórkami koksowymi

Niedzielny poranek rozpoczęty bardzo pozytywnie, oby reszta dnia okazała być się identyczna. Wczoraj dzień poświęcony zakupom, tym kosmetycznym jak i spożywczym. Dzisiaj jednak muszę się trochę pouczyć, może odwiedzę rodzinę czy spotkam się z przyjaciółkami. Na szczęście nuda mi nie grozi! Jutro już poniedziałek, weekend tak szybko mija! Może to dziwne, ale ja tam lubię chodzić do szkoły! :D
Miłego dnia! :)

piątek, 8 maja 2015

248. Bez kakao

Puddingi z manny jadam rzadko za rzadko. Jednak co jakiś czas sobie o nich przypominam, tak jak to stało się wczoraj. Tym razem postanowiłam połączyć ze sobą aromatycznego kokosa i delikatną cytrynową nutę. Puszysty pudding nadziałam gorzką czekoladą oraz kremowym masłem migdałowym. Całość podałam z owocami - słodkim bananem, dojrzałą gruszką i soczystym kiwi oraz chrupiącymi migdałami. Bez kakao też się da!

Kokosow-cytrynowy pudding z kaszy manny z ubitym białkiem jaja nadziany gorzką czekoladą i domowym masłem migdałowym, podany z bananem, gruszką, kiwi, migdałami i prażonymi wiórkami kokosowymi


Pięć dni minęło w mgnieniu oka. Tydzień bardzo pozytywny, jak na razie. Aura za oknem także dopisuje, a jak słoneczna pogoda, to i humor od razu lepszy.
Zamiast matematyki mam za chwilę próbę, a potem śpiewam na apelu. Jakoś specjalnie się nie stresuję, przecież to tylko cztery minuty na scenie! Gorsze rzeczy się robiło!
Dziękuję za tyle pozytywów odnośnie moich wczorajszych rogalików! Po tylu komplementach poczucie własnej wartości rośnie momentalnie. :)
Miłego dnia! :)

czwartek, 7 maja 2015

247. Drożdżowe

Bo udany dzień należy zakończyć w kuchni, najlepiej nad garnkiem owsianki lub zagniatając ciasto. Tak też spędziłam wczorajszy wieczór. Postanowiłam upiec drożdżowe rogaliki. Zdecydowałam się na duet naturalnego kakao wraz z aromatyczną cytryną. Wartościowe, owsiane rogaliki nadziałam gorzką czekoladą oraz kremowym masłem migdałowym. Rano wystarczyło tylko pokroić owoce - banana, gruszkę i kiwi. To moje pierwsze śniadaniowe rogaliki, lecz na pewno nieostatnie! :)

Owsiane drożdżowe rogaliki kakao-cytryna nadziane gorzką czekoladą i domowym masłem migdałowym podane z bananem, kiwi, gruszką



Inspiracja


Miłego dnia! :)