niedziela, 3 maja 2015

Drożdżowe rogaliki

To już trzeci przepis, przeznaczony specjalnie na konkurs organizowany przez Magdalenę. Tym razem nie są to muffiny, lecz drożdżowe rogaliki. Wykonane z mąki owsianej, przez co zawierają wiele właściwości. Same w sobie są bardzo uniwersalne, możemy nadziać je czym tylko chcemy- czekoladą, masłem orzechowym, chrupiącymi orzechami, dżemem, serem, masą makową, czy nawet szpinakiem... możliwości jest mnóstwo! :)




Przepis:
Do nadziania:

Sposób przygotowania:

Ciasto wyrobić nożem, aż będzie klejące, później wyrabiać ręcznie do połączenia wszystkich składników. Ciasto owinąć w bawełnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie. Poczekać aż ciasto wypłynie (około 40-60 min). Ciasto obsypać mąką i rozwałkować. Uformować rogale, nadziewając je dowolnymi dodatkami. Rogale piec przez 15-20 minut w 180*. Gotowe rogale można posypać cukrem pudrem.


11 komentarzy:

  1. Ach, uwielbiam drożdżowe rogaliki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo! Zapisuję przepis bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakołyki, tak to można sobie umilać majówkę! :) Dziękuję za zgłoszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rogaliki! ale ich dawno nie jadłam !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kompletnie nie nadaję się do robienia takich rzeczy.. ale do jedzenia jestem pierwsza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego typu wypieki, mogłabym je jeść tonami ;)!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ślicznie Ci wyszły!:) I tyle różnych wersji!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany *.* dla mnie idealne! Uwielbiam rogaliki i na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takimi rogalikami to na bank wygrasz <3

    OdpowiedzUsuń