niedziela, 24 maja 2015

258. Po raz pierwszy

Odkąd pamiętam zawsze chciałam mieć w swojej szafce mąkę kokosową. W moim mieście z takimi wynalazkami niestety się nie spotkasz. Jak pamiętacie, jakiś czas temu wygrałam konkurs organizowany przez Magdalenę. Pierwsze co wybrałam w sklepie internetowym Owocowy Raj była oczywiście mąka kokosowa. Już po jej otworzeniu wydobył się cudowny, kokosowy aromat. Postanowiłam wykorzystać ją do wypieku. Zdecydowałam się na kakaowe gryczane muffiny. Dodałam do nich także niezawodną pietruszkę. Babeczki podałam w owocami - bananem, kiwi oraz wytęsknionymi truskawkami. Nie zapomniałam również o migdałach i kremowym maśle migdałowym. Śmiało mogę stwierdzić, że to jeden z moich najlepszych wypieków. :)

Kakaowe gryczano-kokosowe muffiny z pietruszką i gorzką czekoladą, podane z bananem, kiwi, truskawkami, migdałami, domowym masłem migdałowym i prażonymi wiórkami kokosowymi


 Przepis:
  • 30g mąki gryczanej
  • 30g mąki kokosowej
  • jajko
  • pietruszka
  • około 100ml mleka
  • łyżeczka oleju (u mnie lniany)
  • kakao (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i sody
  • gorzka czekolada 
  • słodzidło (u mnie cukier trzcinowy)
Sposób przygotowania:

Pietruszkę podgotowujemy i miksujemy na gładki mus. Jajko, mleko, olej i mus z pietruszki miksujemy. Przesiewamy suche składniki, miksujemy. Gorzką czekoladę ścieramy i dodajemy do ciasta. Nakładamy do papilotek, wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 20-25 minut w 180*.


Tak jak planowałam, wczoraj pracowicie spędziłam dzień. Byłam na zakupach (kolejna koszulka do kolekcji...), odrobiłam lekcję, zrobiłam plakat, odpoczęłam i oczywiście nie zabrakło także jogi oraz gotowania.
Dzisiaj bardziej leniwie, taka piękna pogoda za oknem! 
Miłego dnia! :)

11 komentarzy:

  1. Ta mąka brzmi rzeczywiście bardzo interesująco. Uwielbiam kokosowe wypieki i z chęcią podkradłabym Ci jedną babeczkę :)
    Życzę miłego wypoczynku :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię wszystko co kokosowe, ale ta mąka wg. mnie nie nadaje daniom jakoś specjalnie kokosowego smaku (bardziej już olej kokosowy), mimo to bardzo lubię dodawać ją do wielu różnych wypieków ;) A Twoje muffinki bardzo mi się podobają - zarówno ze względu na smak jak i wizualnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę mąkę kokosową - nadaje świetnej konsystencji i takiego delikatnego aromatu kokosowego (coś wspaniałego!)

    OdpowiedzUsuń
  4. mąka kokosowa-chciałabym ją spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale się rozkochałaś w tej pietruszce. Mąka kokosowa jest smaczna, ale też nie wszystko z niej wychodzi (przynajmniej u mnie..) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Ci zazdroszczę tej mąki !!

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjne, dobrze, że jestem po kolacji bo na pewno zrobiłabym się głodna!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję kiedyś mąki kokosowej, bo kusisz nią i to bardzo. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wykorzystałaś za pierwszym razem mąkę kokosową <3
    Już sobie wyobrażam smak tych muffin :)

    OdpowiedzUsuń