Migdałowa tarta z kremem kakaowym i kokosowym, podana z bananem, gruszką, wiórkami kokosowymi, gorzką czekoladą i migdałami |
Gorące mleko |
Inspirowałam się tartą Pam, lecz wprowadziłam pewne zmiany dlatego podzielę się z Wami przepisem :)
Składniki:
Ciasto:
- 60 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 gram mielonych migdałów
- łyżeczka oleju kokosowego
- mała łyżeczka miodu (u mnie lipowy)
- szczypta soli
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka ciepłej wody
Nadzienie:
- 100 gram serka naturalnego typu Bieluch
- 2 łyżeczki naturalnego kakaa
- 3 łyżeczki wiórek kokosowych
- posiekane migdały
- chipsy kokosowe
- ubite białko
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Mąkę, mielone migdały i sól mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Wyłożone papierem do pieczenia naczynko wylepiamy ciastem i robimy brzegi. . Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175* około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białko ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem i miodem. Dzielimy na 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao, zaś do większej wiórki kokosowe. Po 15 minutach wyciągamy tartę, nakładamy serek kakaowy, posypujemy migdałami i wykładamy serek kokosowy, posypujemy chipsami kokosowymi. Powtórnie wkładamy tartę na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu studzimy, wkładamy na noc do lodówki.
Oj, przeziębienie w tym roku mnie nie oszczędza! Poprzedniego roku wcale nie chorowałam.
A na dzisiaj zostawiłam sobie wszystkie lekcję i naukę. Mądra ze mnie dziewczyna!
Miłego dnia :*
Mąkę, mielone migdały i sól mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Wyłożone papierem do pieczenia naczynko wylepiamy ciastem i robimy brzegi. . Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175* około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białko ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem i miodem. Dzielimy na 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao, zaś do większej wiórki kokosowe. Po 15 minutach wyciągamy tartę, nakładamy serek kakaowy, posypujemy migdałami i wykładamy serek kokosowy, posypujemy chipsami kokosowymi. Powtórnie wkładamy tartę na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu studzimy, wkładamy na noc do lodówki.
Oj, przeziębienie w tym roku mnie nie oszczędza! Poprzedniego roku wcale nie chorowałam.
A na dzisiaj zostawiłam sobie wszystkie lekcję i naukę. Mądra ze mnie dziewczyna!
Miłego dnia :*
nieeeebiańskie śniadanko, jednoporcjowa tarta to moje marzenie :)
OdpowiedzUsuńkrólewskie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :) Ja pełnowymiarowej też nigdy nie jadłam. Jednoporcjowe to co innego :) Zdrówka :*
OdpowiedzUsuńojeej, jaka ona cudowna! też chcę taką tartę na śniadanie! ;(
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, uwielbiam dodatek migdałów do ciasta :)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńZdrówka :*
ale sobie dogodziłaś na śniadanie, zazdroszczę :3
OdpowiedzUsuńWystarczyło mi przeczytać co to jest i automatyczny ślinotok :D
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :)
idealnie! :) ja też zawsze wszystko zostawiam na ostatnią chwilę:/
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) chętnie porwałabym kawałek :D
OdpowiedzUsuńWygląda super, zazdroszczę. :\
OdpowiedzUsuńnasniadanie.blog.pl
Wspaniała! Polecam upiec pełnowymiarową tartę :))
OdpowiedzUsuńta tarta prezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tarty w tak miniaturowych rozmiarach, ale jak nie będę się kiedyś mogła zdecydować jaką chcę, to zrobię kilka takich mini :)
OdpowiedzUsuń