środa, 22 października 2014

109. Orzechy w roli głównej

Od kiedy "zaprzyjaźniłam" się z piekarnikiem, pokochałam domowe wypieki. Bułki ze sklepu nie mają porównania do tych domowych. Zawsze trzymałam się jednego przepisu zmieniając tylko dodatki, wczoraj jednak wrzuciłam do miski składniki, wymieszałam i upiekłam. Pokochałam mielone orzechy, bardzo często dodaję je do śniadań, a że scones orzechowych jeszcze nie jadłam to nadeszła okazja aby je spróbować! Wyszły bardzo aromatyczne, jedne z najlepszych jakie do tej pory upiekłam. Jednak swój przepis, to swój przepis! :)


Orzechowe owsiane bułeczki podane z
- twarogiem, musem jagodowo-truskawkowym, bananem i nerkowcami
- twarogiem, bananem, gruszką, musem jagodowo-truskawkowym, miodem i migdałami
- gruszką, bananem, masłem orzechowym i orzechami ziemnymi
- twarogiem, bananem, skórką z cytryny, masłem orzechowym i orzechami laskowymi,
herbata Sekret Esmeraldy


Przepis:

  • 2 łyżki płatków owsianych + jedna łyżka otrębów 
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mielonych orzechów włoskich
  • łyżeczka mielonych migdałów
  • łyżeczka oleju (u mnie lniany)
  • płaska łyżeczka miodu
  • aromat waniliowy (2 krople)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • drobno posiekane orzechy (u mnie laskowe, nerkowce i migdały)
Sposób wykonania:

Zalewamy płatki i otręby około trzema łyżkami wrzątku, odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy ze sobą jogurt, olej, miód i aromat. Do masy dodajemy napęczniałe płatki, mieszamy, a następnie wrzucamy mielone orzechy, proszek do pieczenia oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy drobno posiekane orzechy i jeszcze trochę ugniatamy. Formujemy dwie płaskie bułeczki, nagrzewamy piekarnik do 180*, pieczemy około 16-18 minut. I gotowe! :)

Mus jagodowo-truskawkowy robię po prostu tak, że w garnuszku gotuję zamrożone owoce, aż powstanie z nich dżem. 

Wczoraj sprawdzian, dzisiaj sprawdzian, ale dałam radę! Myślę, że poszło mi całkiem nieźle. Jutro nie pojawię się ze śniadaniem, bo idę trochę pośpiewać! :) Miłego dnia <3 

12 komentarzy:

  1. jakie pyszne :3
    miłego śpiewania jutro :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze zrobić;) bardzo lubie orzechy:) obserwuje i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy zawsze dodają niesamowitego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechowe pyszności :) takie śniadanko na jutro....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wykorzystam przy najbliższej okazji, bo aż wstyd się przyznać jeszcze takich cudów nie piekłam! :)
    I jakie tutaj pozytywne zmiany widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne. Pięknie podane jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. same smakołyki !
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ślina mi cieknie aż po brodzie na ich widok :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię orzechy i płatki, to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń