niedziela, 19 października 2014

107. Migdałowo

Wczorajszego dnia wróciłam zbyt późno by piec coś na niedzielny poranek, dlatego postanowiłam usmażyć dzisiaj serniczki. Chyba wszyscy już wiedzą, że kocham twaróg i banany. Robiłam już kilka wersji serniczków z patelni, najbardziej posmakowały mi te kakaowe, z gorącą gorzką czekoladą ukrytą w środku. Wykorzystałam patent nadziania serniczków i takim sposobem wyszły migdałowe serniczki nadziane czekoladą. Obowiązkowo na moim talerzu znalazł się także banan. Serniczkom nic nie brakowało, ale i tak nie pobiły tych kakaowych <3


Migdałowe serniczki z patelni nadziane gorzką czekoladą podane z serkiem homogenizowanym śmietankowym, bananem, musem z jagód, migdałami i gorzką czekoladą
Herbata Sekret Esmeraldy z domowym sokiem malinowym, cytryną i miodem,
+ to co zostało z muesli Mixit
 Przepis:

  • 200 gram twarogu (półtłustego, mielonego)
  • jajko
  • łyżka mąki
  • łyżka otrębów
  • łyżka mielonych migdałów
  • aromat migdałowy (lub każdy inny)
  • cukier (opcjonalnie)
  • gorzka czekolada
Sposób wykonania:

Jajko spieniamy z cukrem i dodajemy twaróg i dobrze mieszamy. Do masy dodajemy mąkę, otręby i mielone migdały (jeżeli nie mamy orzechów możemy dać dwie łyżki mąki) i wszystko dokładnie łączymy.
Dodajemy około 2 krople aromatu. Rękami od mąki formujemy serniczki w każdego wkładając kawałek gorzkiej czekolady. Smażymy na odrobinie tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy serniczki będą zarumienione odwracamy na druga stronę. Podajemy z dodatkami.

Wczorajszy dzień udany na 100%! Kurtka, szalik, czapka i buty kupione, więc sroga zima może już nadejść! Byłam także na otwarciu nowej galerii gdzie spotkałam Joannę Krupę, lepiej być nie mogło! No i obejrzałam najdłuższy, najpiękniejszy pokaz sztucznych ogni w moim życiu. :) No a jutro już do szkoły! ;/ 
Miłego dnia! :*

14 komentarzy:

  1. o kurcze serniczki to ja już wiek inie jadłam ! :<
    nadziane sa najlpesze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne serniczki! a nadzienie - niebo! już sobie wyobrażam jak ta czekolada wypływa z nich podczas jedzenia ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakupy poczynione, ale dajmy tej zimie jeszcze trochę czasu :D
    Serniczki pyszne, że też tak rzadko je robię

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już jesteś zaopatrzona na zimą :D Śniadanie takie jasne jak śnieg :P
    Pyszne połaczenie banan z migdałami <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniczki z patelni! :) Także nic tylko pozazdrościć dzisiejszego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadziane gorzką czekoladą? Ooo *o* czemu ja do tej pory na to nie wpadłam? ;p :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne :-) wyglądają pysznie, oj kiedyś się wproszę do Ciebie na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzynią wszystkich serniczków jesteś i tyle ! ;)

    OdpowiedzUsuń