sobota, 12 września 2015

314. Dawne smaki

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tradycyjną owsiankę, nie mówiąc już o kremie owsianych, który niegdyś często się tutaj pojawiał. Jednym z moich ulubionych połączeń było bezkonkurencyjnie - kakao i pietruszka. Dzisiaj odtwarzam dawne smaki. Jednak tym razem do kakao dodałam odrobinę aromatycznej kawy, a owsiankę gotowałam z dodatkiem wody kokosowej. Nie zabrakło także ubitego białka jaja. Całość podałam z niezastąpionym bananem oraz sezonowymi jeżynami, a także z orzechami włoskimi i prażonymi płatkami kokosa. :)

Kakaowo-kawowo-kokosowy krem owsiany z pietruszką i ubitym bialkiem jaja, podany z bananem, jeżynami, orzechami włoskimi, płatkami i wiórkami kokosa


Pierwszy pełny tydzień nauki za nami. Szczerze mówiąc - nauki jest sporo, nie spodziewałam się, że tak szybko ruszymy z materiałem. No, ale przecież to nie już podstawówka i trzeba się z tym liczyć. Pamiętam jak narzekałam na sprawdziany w czwartej klasie, teraz gdy o nich pomyślę... :D
Te pięć dni minęło w mgnieniu oka - codzienna rutyna.
Dzisiaj mam w planach spotkać się z przyjaciółkami, zielnik się sam niestety nie zrobi! Dobrze, że o liściach pomyślałyśmy już w wakacje. Teraz czas brać się za porządki.
Miłego dnia! :)

7 komentarzy:

  1. jeżyny z bananem bardzo fajnie smakują, ostatnio zajadam się tym połączeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale gęsty Ci wyszedł ten krem! :D
    Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i dawno tutaj pietruszki nie było, a jednak z tym najbardziej kojarzy mi się Twój blog :)
    oj, zobaczysz co będzie w klasie maturalnej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności w jednej miseczce! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam robić zielnik w szkole. Skoro masz teraz weekend to odpocznij, nie ma nic lepszego niż spotkanie z przyjaciółmi żeby zapomnieć o nawale nauki :) Uwielbiam pietruszkę na słodko, a nigdy nie pomyślałam żeby połączyć ją z kakao, następnym razem tak zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielnik to bardzo fajna sprawa i troche zaluje, ze nie mialam okazji nigdy robic.

    OdpowiedzUsuń