niedziela, 28 grudnia 2014

159. Tarta na powrót

Chciałoby się zacytować słowa "Święta, święta i po świętach". Prędko nadeszły, prędko się skończyły. Mimo braku śniegu i mroźnej pogody tegoroczne święta okazały być się magiczne. Trzy dni spędzone z najbliższymi, dużo rozmów i śmiechu. Pod choinką znalazłam mnóstwo wspaniałych prezentów, rozpoczynając od wielofunkcyjnego blendera, zestawu kuchennego, poprzez kosmetyki i na pieniądzach kończąc. Tego dnia uśmiech z twarzy mi nie znikał. :)

Dzisiejszego ranka na śniadanie obowiązkowo musiał pojawić się wypiek. Dylemat miałam wielki. Ostatecznie postawiłam na tartę. Tak jak kiedyś za orzechami włoskimi nie przepadałam, tak teraz mogę jeść je bez przerwy. Wpadłam na pomysł, aby orzechy zmielić i dodać do kruchego ciasta (blender poradził sobie doskonale). Do kakaowego nadzienia dodałam ubite białko, które sprawiło, że serek był lekki i puszysty niczym pianka. Jak ja uwielbiam takie egoistyczne wypieki! :)

Orzechowa tarta z kakaowym serkiem podana z bananem, granatem, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą 99%
Kawa zbożowa z mlekiem
Tarta została zrobiona z mąki pszennej pełnoziarnistej oraz owsianej, dodatkowo dodałam mielone orzechy włoskie. Nadzienie to serek homogenizowany naturalny z łyżeczką kakaa, niewielką ilością miodu i ubitym białkiem.


No to teraz odliczamy do Sylwestra! Plany są, mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli.
Miłego dnia! :)

18 komentarzy:

  1. do sylwestra jeszcze tylko 3 dni, też już odliczam bo zapowiada się świetna zabawa! ;-) a jeśli chodzi o śniadanie, to kocham takie egoistyczne wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta elegancka, uwielbiam ten wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta kusi :D Wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co ja bym teraz dała żeby ktoś taką tartę wypiekł mi z rana *.*?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś muszę do Ciebie wpaść na takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dogadzanie sobie to my rozumiemy :D Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje śniadania zawsze są tak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zmielone orzechy dodane do ciasta to genialny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna tarta :-) tylko dla mnie bez włoskich bo jestem na nie uczulona :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powrót w świetnym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też już czekam na sylwestra! :D
    jednoporcjowe wypieki kocham popostu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle pyszności na świętach było, ale jak widzę twoje dzisiejsze śniadanie to prawie ślinotoku dostaję! Naprawdę wygląda przepysznie ta tarta! :3

    OdpowiedzUsuń
  13. kusisz tą tartą niesamowicie ;)
    a prezenty pod choinką znalazłyśmy takie same ;) witaj w klubie blenderowców ;d

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smacznie :) Haha, też dostałam blender ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoja tarta skojarzyła mi się z zapakowanym prezentem przewiązanym wstążką :D Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Powrót idealny! Też lubię egoistyczne wypieki, a Twoje to w dodatku cieszą nie tylko kubki smakowe, ale i nasze oczy! :)

    OdpowiedzUsuń