Drożdżowe kluski bananowo-orzechowe podsmażane na oleju kokosowym, podane z gruszką, kiwi, sosem orzechowym, chipsami bananowymi, orzechami brazylijskimi i ziemnymi; herbata Sekret Esmeraldy |
Przepis:
- 65 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół banana (najlepiej dojrzały)
- łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżeczka masła orzechowego (domowe, arachidowe)
- szczypta soli
- olej kokosowy (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy szczyptę soli, rozgniecionego na mus banana, masło orzechowe i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto, nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie formujemy kluski (ja wycinałam foremkami). Wrzucamy kluski na osolony wrzątek z kapką oleju i gotujemy chwilę pod wypłynięcia na powierzchnie. Odcedzamy, po wystygnięciu wstawiamy na noc do lodówki. Rano podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podajemy z dodatkami.
Sos orzechowy zrobiony jest z domowego masła orzechowego (łyżeczka), serka homogenizowanego waniliowego (łyżeczka) i kapki mleka.
Przyjemnie dzisiaj było w szkole, dużo śmiechu, dużo rozmów. Takie dni to ja lubię!
Nauczyciele zaczynają powoli wystawiać oceny, trzeba się spiąć na ostatnie tygodnie nauki w tym półroczu.
Przeraża mnie dwulicowość niektórych ludzi...Miłego dnia! :)
Ooo. Ja bym bez przyprawy korzennej i pierniczków nie umiała przeżyć świąt. No ale każdy ma swoje upodobania smakowe ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak można nie lubić smaków korzennych, ale każdy ma swoje indywidualne smaki :) Banan i masło orzechowe to rzeczywiście klasyk!
OdpowiedzUsuńdrożdżowych nigdy nie próbowałam i właśnie mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńIle dodatków! :)
OdpowiedzUsuńWow, chyba nie mogłabym żyć bez cynamonu:D
OdpowiedzUsuńKluski są prześliczne, słodkie te gwiazdki!
Pysznie skomponowane :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te kluseczki! do tego tak śliczny kształt im nadałaś, wyszły idealne :) a od masła orzechowego można się uzależnić, wiem to od paru lat :D
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na kształt i nawet takie niby zwykłe kluski mogą stać się niebanalnym posiłkiem :)
OdpowiedzUsuńzostaw mi chociaż okruszki jakieś *.*
OdpowiedzUsuńUrocze te gwiazdki ^^ Chyba sama sobie przygotuję podobne :)
OdpowiedzUsuńZawsze kusisz tymi kluskami i pierogami :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńgwiazdkowe kluski? suppeer :)
OdpowiedzUsuńAle piękne te kluseczki, w ogóle taki pełen talerz, cudownie! A do piernikowych smaków to szczerze, nie rozumiem Ciebie - ja je kocham :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu produkty smażone na oleju kokosowym, pychota. :)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne w takim połączeniu :3
OdpowiedzUsuńAle to musiało być dobre!
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuń