Dzisiaj postanowiłam bazować na orzechach, a dokładniej na domowym maśle orzechowym od Ani. Do ciasta dodałam także cytrynę, aby wzmocnić smak wypieku. Mąka kukurydziana sprawiła, że chlebek nabrał żółtawego koloru. To jeden z moich najbardziej udanych wypieków. :)
Kukurydziany chlebek bananowo-orzechowy z nutą cytryny, przełożony i podany z serkiem orzechowym, kiwi, bananem, gruszką, masłem orzechowym i orzechami ziemnymi, herbata Sekret Esmeraldy |
Przepis:
- 45 g mąki kukurydzianej
- 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół dojrzałego banana
- jajko
- 50 ml mleka
- łyżeczka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka i sok z cytryny
- łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania:
Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy jajko, masło orzechowe, olej, mleko, sok z cytryny i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonego lub wyłożonego papierem do pieczenia naczynka. Pieczemy 35 minut w 180*.
Serek orzechowy to wymieszany serek naturalny homogenizowany z łyżeczką masła orzechowego i małą ilością miodu.
Jeszcze tylko przetrwać ten tydzień! Jakoś nie czuję w tym roku świąt, może inaczej będzie jak spadnie śnieg, a w moim domu zagości choinka. Mam taką nadzieję! :)
Znacie może jakieś produkty, które najlepiej komponują się z tahini? :P
Miłego dnia! :)
Szkoda, że tylko jeden upiekłaś :D
OdpowiedzUsuńKocham Twoje wypieki ❤
OdpowiedzUsuńTeż się pocieszam, że tylko tydzień :D
Jakie przepiękne śniadanie! Matulu jak mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńTydzień szybciutko zleci, toż dopiero wrzesień był ;P
Wygląda idealnie ;))
OdpowiedzUsuńBananowy chlebek to jeden z naszych ulubionych wypieków :D
OdpowiedzUsuńmini torcik <3 cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńpięknie udekorowana ta muffina!
OdpowiedzUsuńAle boskie te twoje śniadanko dziś *.*
OdpowiedzUsuńA co do tahini to niemal wszystko pasuje ale szczególnie teraz to gruszka, pomarańcza i mandarynki a latem borówki i maliny :)
Ja też uwielbiam bananowy! Taki idealnie wilgotny! :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie :) świetne dodatki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTy zawsze tak wszystko pięknie podajesz :D Cudownie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jesteś królową muffin :D
OdpowiedzUsuńTahini+daktyle+kakao - mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńBezglutenowe wypieki są jedyne w swoim rodzaju :)
perfekcja *.*
OdpowiedzUsuńCudowny! <3
OdpowiedzUsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuńChlebek, a wygląda jak jakiś pyszny torcik:D
OdpowiedzUsuńgdybym wiedziała, że to masło tak Ci zasmakuje, to zrobiłabym podwójną porcję w dwa razy większym słoju ;d
OdpowiedzUsuńa z tahini jak dla mnie najlepsza gruszka ;)
Mąka kukurydziana to cos czego brakuje w mojej półce :P
OdpowiedzUsuń