niedziela, 14 grudnia 2014

152. Żółta muffina

Mój pierwszy bananowy chlebek piekłam w wersji kakaowej i jak się nie mylę był to mój pierwszy wypiek, to od niego zaczęło się moje zamiłowanie nie tylko do gotowania, ale i do pieczenia.
Dzisiaj postanowiłam bazować na orzechach, a dokładniej na domowym maśle orzechowym od Ani. Do ciasta dodałam także cytrynę, aby wzmocnić smak wypieku. Mąka kukurydziana sprawiła, że chlebek nabrał żółtawego koloru. To jeden z moich najbardziej udanych wypieków. :)

Kukurydziany chlebek bananowo-orzechowy z nutą cytryny, przełożony i podany z serkiem orzechowym, kiwi, bananem, gruszką, masłem orzechowym i orzechami ziemnymi,
herbata Sekret Esmeraldy

Przepis:
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół dojrzałego banana
  • jajko
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka i sok z cytryny
  • łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania:

Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy jajko, masło orzechowe, olej, mleko, sok z cytryny i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonego lub wyłożonego papierem do pieczenia naczynka. Pieczemy 35 minut w 180*. 

Serek orzechowy to wymieszany serek naturalny homogenizowany z łyżeczką masła orzechowego i małą ilością miodu. 

Jeszcze tylko przetrwać ten tydzień! Jakoś nie czuję w tym roku świąt, może inaczej będzie jak spadnie śnieg, a w moim domu zagości choinka. Mam taką nadzieję! :)
Znacie może jakieś produkty, które najlepiej komponują się z tahini? :P
Miłego dnia! :)

20 komentarzy:

  1. Szkoda, że tylko jeden upiekłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Twoje wypieki ❤
    Też się pocieszam, że tylko tydzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie przepiękne śniadanie! Matulu jak mi się podoba :D
    Tydzień szybciutko zleci, toż dopiero wrzesień był ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananowy chlebek to jeden z naszych ulubionych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mini torcik <3 cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie udekorowana ta muffina!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale boskie te twoje śniadanko dziś *.*
    A co do tahini to niemal wszystko pasuje ale szczególnie teraz to gruszka, pomarańcza i mandarynki a latem borówki i maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam bananowy! Taki idealnie wilgotny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda niesamowicie :) świetne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty zawsze tak wszystko pięknie podajesz :D Cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie jesteś królową muffin :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Tahini+daktyle+kakao - mniam mniam :)
    Bezglutenowe wypieki są jedyne w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek, a wygląda jak jakiś pyszny torcik:D

    OdpowiedzUsuń
  14. gdybym wiedziała, że to masło tak Ci zasmakuje, to zrobiłabym podwójną porcję w dwa razy większym słoju ;d
    a z tahini jak dla mnie najlepsza gruszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąka kukurydziana to cos czego brakuje w mojej półce :P

    OdpowiedzUsuń