sobota, 14 marca 2015

Wyniki konkursu z Ziarenkowem!

Jakiś czas temu rozpoczął się konkurs sponsorowany przez firmę Ziarenkowo. Otrzymałam wiele przepisów na zdrowe, wartościowe desery z dodatkiem ziarenek czy pestek. Z pośród wszystkich pomysłów wybrałam jeden zasługujący na główną nagrodę oraz dwa zasługujące na wyróżnienia. Miałam wielki problem z wytypowaniem najlepszych deserów, wszystkie prezentowały się bardzo smacznie. Nie będę trzymała Was dłużej w niepewności, oto wygrane przepisy! :)

I miejsce

 Domowy batonik z ziarnami


Składniki: szklanka płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, sezam), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. 

Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Odwinąć z folii, pokroić w plastry.


Przepis należy do Magdaleny Tabaczyk.

Wyróżnienie:

Ziarenkowy przysmak

Składniki:

150 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki świeżo otartego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
3 jajka
150 g brązowego cukru pudru
150 g masła
75 g sezamu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 18 stopni.
Suche składniki przesiać.
Jaja utrzeć z cukrem na puch.
Mieszankę utrzeć z miękkim masłem do jednolitego kremu.
Zmiksować z przesianą mąką z przyprawami.
Na koniec wwmieszać imbir i sezam.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.
Piec 25-30 minut.


Przepis należy do Małgorzaty Janczak.


Wyróżnienie:

Leśny kielich z nutą egzotyki


Składniki na 2 porcje:
½ świeżego ananasa
1 szklanka jagód
360g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
10 łyżek mixu ziaren – mieszanka „Migdałowy Przylądek” firmy „Ziarenkowo”
2 czereśnie koktajlowe

Wykonanie:

1. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
2. Ananasa i jagody zmiksować osobno w blenderze.
3. Do kielichów wykładać kolejno warstwy: 2 łyżki ziaren, ½ jogurtu naturalnego z wiórkami, musu ananasowego (zostawić 2 łyżki
do dekoracji), musu jagodowego, pozostałą część jogurtu naturalnego
z wiórkami, pozostałą ilość ziaren.
4. Udekorować na wierzchu pozostałą częścią musu ananasowego
i czereśniami koktajlowymi


Przepis należy do Eweliny Pędzikowskiej.

Dziękuję za wszystkie przepisy, za udział w konkursie! Wielkie gratulacje dla zwycięzców! :)
Proszę o podanie danych oraz adresu na jaki mają przyjść nagrody! :)

3 komentarze: