Przepis:
Ciasto:
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 280g musu jabłkowego (najlepiej domowy!)
- 55g miękkiego oleju kokosowego
- 80g cukru trzcinowego
- 1 duże, lekko ubite jajko
- 175g mąki owsianej
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruszonka:
- 50g mąki owsianej
- 50g cukru białego/trzcinowego
- 35g oleju kokosowego/masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu, ziarenek wanilii i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Z podanych składników ugnieść kruszonkę.
Do musu jabłkowego dodać sodę, dokładnie wymieszać. W misce połączyć olej kokosowy z cukrem, ubijać. Stopniowo wmieszać jajko. Przez sito przesiać mąkę, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mus jabłkowy. Do foremek przełożyć ciasto, wierzch posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*
Z podanych składników wychodzi około 14 babeczek.
A na śniadanie dzisiaj - owsiany shake z przepisu Natalii. W mojej wersji - kakao, kokos, masło migdałowe i banan.
Miłego dnia! :)
Jak coś jest "szarlotkowego" to kradnie moje serce na starcie, a jeśli do tego ma kruszonkę.. o zgrozo, chować przede mną :D
OdpowiedzUsuńJak szarlotka to tylko z kruszonką! :D
OdpowiedzUsuńJa bym wyjadła chyba tylko kruszonkę, co nie znaczy, że nie lubię szarlotki, ale po prostu od dzieciństwa ze wszystkich ciast najbardziej lubię kruszonkę. Mama się kiedyś śmiała, że specjalnie dla mnie upiecze kiedyś samą kruszonkę xD
OdpowiedzUsuńNa szarlotkę poczułam nagłą chęć... ale chyba póki co pozostaje mi zadowolić się jabłuszkiem. :)
OdpowiedzUsuńJako szarlotkowa maniaczka nie pogardziłabym jedną taką muffiną ;)
OdpowiedzUsuńjak na mój skromny gust te dzisiejsze zdecydowanie smaczniejsze niż wczorajsze ;p
OdpowiedzUsuńOch, podziel się! :)
OdpowiedzUsuńaż naszła mnie ochotkę na taką cieplutką szarlotkę z lodami!
OdpowiedzUsuńMufifiny szarlotkowe, shake owsiany ? no no, same pyszności i tyle ! <3
OdpowiedzUsuńIdealne na piknik :)
OdpowiedzUsuńRobię koniecznie!;)
OdpowiedzUsuń