piątek, 26 czerwca 2015

278. Na koniec

Marchewkowe placki jadłam już nie jeden raz. Zawsze jednak warzywo ścierałam, dzisiaj postanowiłam ugotować i przerobić na mus. Do marchewkowych placków dodałam sporą ilość naturalnego kakao oraz gorzkiej czekolady tworząc z nich a'la brownie, Jaglane placki miały w sobie także wkrojoną słodką nektarynkę. Podałam je z dojrzałym bananem oraz nektarynką. Dodatkowo również - chrupiące orzechy arachidowe, domowe masło orzechowe oraz miód. Dziękuję za inspirację Pam! :)

Kakaowe jaglane placki na musie z marchewki z gorzką czekoladą i nektarynką, podane z bananem, nektarynką, orzechami arachidowymi, domowym masłem orzechowym i miodem


Wciąż to powtarzam i powtórzę jeszcze raz - nie mogę uwierzyć, że już nadeszły wakacje! Pamiętam, gdy pierwszy raz weszłam do nowej szkoły, a dzisiaj już kończę pierwszą klasę. Ten czas minął bardzo szybko, ale też bardzo pozytywnie. Przywiązałam się do nowej klasy, będę tęsknić!
Za chwilę idę odebrać świadectwo, oczywiście z czerwonym paskiem! Oprócz tego jako przewodnicząca odbiorę insygnium władzy. No i także zaśpiewam piosenkę! Jakoś specjalnie się nie stresuję, ale to chyba dobrze! :D
Wakacje rozpoczynam wypadem na koncert i nocką u przyjaciółki. Lepiej być nie może! :)
Miłego dnia! :)

środa, 24 czerwca 2015

277. Tęcza owoców

Zainspirowana sałatkami Navynut, postanowiłam sama rozpocząć dzień od lekkiej, słodkiej sałatki. Moja kompozycja była oczywiście owocowa, znalazły się w niej sezonowe owoce - truskawki, czereśnie czy nektarynka, jak również te bardziej egzotyczne - kiwi oraz arbuz. Zboża także znalazły się w sałatce, postawiłam na kakaowy pęczak. Całość posypałam prażonymi pestkami dyni, polałam delikatnym tahini i miodem. Muszę częściej robić takie śniadania, koniecznie! :)

Sałatka owocowa (truskawki, czereśnie, nektarynka, arbuz, kiwi) ze szpinakiem, kakaowym pęczakiem*, twarogiem, gorzką czekoladą, tahini, miodem i pestkami dyni

*gotowany na mleku z dodatkiem naturalnego kakao

Dzisiaj mogłam pospać trochę dłużej. Ale poszłam późno spać, więc nadal jestem zmęczona. Jeszcze ta pogoda za oknem sprawia, że człowiek taki zaspany!
Do szkoły na 10.00, krótka próba piosenki i tyle obowiązków na dzisiaj! Odliczamy dni do piątku! :D
Miłego dnia! :)

wtorek, 23 czerwca 2015

276. Bardzo słodko

Dalej eksperymentuję z mąką kokosową. Dzisiaj, jednak dodałam ją do pieczonej owsianki, a dokładniej pieczonego, owsianego kremu. Dzięki naturalnemu serkowi homogenizowanemu owsianka była delikatna i kremowa. Kokosowy wypiek nadziałam gorzką czekoladą oraz słodką nektarynką. Wierzch posypałam chrupiącymi migdałami i płatkami. Kompozycja stworzyła słodką, aromatyczną całość. Do powtórzenia! :)

Kokosowy pieczony krem owsiany na serku homogenizowanym, nadziany gorzką czekoladą i nektarynką, z migdałami, płatkami i wiórkami kokosowymi, podany z bananem, nektarynką i brzoskwinią ufo

Dzisiaj teoretycznie ostatni dzień szkoły! W środę i czwartek są próby, jednak nie długie i na godzinę 9.00, więc się wyśpię. :D
Czasu nie mam ostatnio na nic, ciągle zabiegana! Wakacje się przydadzą i to bardzo. :)
Nie zapomnijcie o kochanych ojcach! Wszystkiego najlepszego tato! <3
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 22 czerwca 2015

275. Podpatruje

Już kiedyś na blogu Martyny natknęłam się na kluski z mąki kokosowej. Przepis zapisałam i właśnie dzisiaj go wykorzystałam. Ja zdecydowałam się na wersję kakaowo-kokosową z orzechową nutą. Twarogowe kluski nadziałam gorzką czekoladą. Faktycznie były bardzo delikatne, co dla mnie było jednak plusem. Podałam je z dojrzałym bananem oraz sezonowymi owocami - truskawkami i czereśniami,. Z pośród bakalii dzisiaj postawiłam na chrupiące orzechy laskowe. Ostatnio mąka kokosowa znika u mnie w bardzo szybkim tempie. :)

Kakaowo-orzechowe* kokosowe kluski "leniwe" nadziane gorzką czekoladą, podane z bananem, truskawkami, czereśniami, orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi 

Inspiracja

*z mielonymi orzechami laskowymi

Ostatni poniedziałek przed wakacjami. Wciąż nie mogę w to uwierzyć!
Siedem godzin w szkole mnie czeka, jednak będzie to przyjemny czas. Granie w 1 z 10 na historii, próby, sprzątanie i wyjście z klasą nie jest takie straszne. XD
Pogodo przywołuję cię do porządku!
Miłego dnia! :)

niedziela, 21 czerwca 2015

274. Jak kiedyś

W planach miałam upiec coś na dzisiejszy poranek, plany się jednak zmieniły i niedzielę rozpoczęłam stojąc nad patelnią. Zdecydowałam się na omleta biszkoptowego o którym kompletnie zapomniałam. Odtworzyłam jednego z moich poprzednich biszkoptów - a'la marchewkowe brownie. Wykonałam go z wartościowej mąki jaglanej, był puszysty, lecz jednocześnie zbity. Podałam go oczywiście z owocami - bananem, truskawkami i arbuzem oraz z orzechami arachidowymi, a także domowym masłem orzechowym. :)

Kakaowy omlet jaglany z marchewką i posiekaną gorzką czekoladą, podany z bananem, arbuzem, truskawkami, orzechami arachidowymi i domowym masłem orzechowym

Wczorajszy dzień w pełni udany. Zakupy to jednak poprawiają humor! Zastanawiam się tylko po co mi teraz okulary słoneczne, sandały i krótkie topy, jeżeli za oknem taka ponura, deszczowa pogoda. :D
Niedziela to dzień odpoczynku, więc odpoczywam. Plany małe są, mam nadzieję, że uda mi się je zrealizować.
Miłego dnia! :)

sobota, 20 czerwca 2015

273. Kombinuję

Nie pamiętam kiedy ostatnio smażyłam naleśniki. Sobota to idealna okazja na spędzenia poranka nad patelnią. Dzisiaj trochę inne niż zazwyczaj. Postanowiłam na gryczane naleśniki z dodatkiem delikatnej mąki kokosowej. Oczywiście mocno kakaowe, z delikatną nutą mięty. W środku mus z pietruszki na wzór słynnej Nutelli, z kakao i orzechami laskowymi. Nie zabrakło również owoców - banana, gruszki i nektarynki oraz orzechów, tym razem laskowych. :)

Kakaowo-miętowe gryczano-kokosowe naleśniki, nadziane musem z pietruszki*, bananem, gruszką, nektarynką, podane z orzechami laskowymi, ziarnem kakaowca i wiórkami kokosowymi


* podgotowana pietruszka zmiksowana z kakao i mielonymi orzechami laskowymi

Ostatni weekend przed wyczekiwanymi wakacjami. Ten rok szkolny minął w mgnieniu oka, sama nie wiem kiedy to zleciało. Będę bardzo miło wspominała ten czas!
Przyszły tydzień będzie bardzo pracowity. Czekają mnie próby zakończenia roku. Na szczęście oceny już wystawione. Czerwony pasek będzie i to nawet ze średnią powyżej 5.00. Jestem z siebie zadowolona, a to daje motywację do dalszego działania.
Dzisiaj wybieram się na zakupy, trochę przyjemności się należy!
Miłego dnia! :)

czwartek, 18 czerwca 2015

272. Ze słoika

Dawno nie było gryczanej, a dokładniej kremu. Korzystając z dojrzałego banana i słodkich truskawek zdecydowałam się na małe zasłodzenie z rana. Postawiłam na kokosowo-bananową wersję kremu, który przełożyłam musem z świeżych truskawek. Smaki współgrały ze sobą bez zastrzeżeń. W słoiku znalazły się także chrupiące migdały. Takim śniadaniem mogę rozpoczynać każdy upalny dzień. :)

Kokosowo*-bananowy krem z surowej gryczanka na serku homogenizowanym, z musem z truskawek** i migdałami

*z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową
**truskawki z mąką kokosową

Miłego dnia! :)

środa, 17 czerwca 2015

271. Trufle z niespodzianką

Już dawno planowałam zrobić te trufle. Musiałam jednak cierpliwe czekać na sezonowe owoce - truskawki i czereśnie. Tym razem postawiłam na owsiano-orkiszowe trufle, oczywiście mocno kakaowe, z aromatyczną nutą kokosa oraz orzechów. Do wartościowej masy dodałam również kawałki gorzkiej czekolady i posiekane orzechy laskowe. W środku ukryłam wcześniej wspomniane owoce, co okazało być się strzałem w dziesiątkę. Trufle panierowałam w prażonych wiórkach kokosowych i delikatnej mące kokosowej. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepsze trufle jakie jadłam, bezkonkurencyjnie! :)

Owsiano-orkiszowe trufle kakao-kokos-orzechy na musie z pietruszki, z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi, nadziewane truskawkami i czereśniami, obtoczone z wiórkach i mące kokosowej, podane z bananem, truskawkami, czereśniami

Inspiracja
Teraz do trufli dałam kakao, mielone orzechy laskowe i mąkę kokosową. Słodziłam daktylami.

 Wciąż nie mogę w to uwierzyć, że pozostało nam zaledwie kilka dni szkoły. Ostatnie dni do lekkich nie należą, tak nie lubię wystawiania ocen - błagania o wyższą ocenę, popraw sprawdzianów, kartkówek i robienia mnóstwa dodatkowych zadań. Nie chcę być jednak z siebie niezadowolona, dlatego poprzeczkę zawsze stawiam sobie wysoko, może za wysoko?  
A jeżeli mowa już o szkole to, wygrałam wybory - jestem przewodniczącą! :)
"Środa minie tydzień zginie." - W takim razie lecę prędko do szkoły!
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 15 czerwca 2015

270. Na poniedziałek

Tym razem nie wypiekam na niedzielę, lecz w niedzielę. Postawiłam na kakaowe drożdżówki. Wykonałam je z mąki orkiszowej oraz delikatnej mąki kokosowej. Do ciasta dodałam także mus z pietruszki, warzywo nadało wypiekowi ciekawego aromatu. Każdą drożdżówkę nadziałam gorzką czekoladą oraz domowym masłem z orzechów włoskich, a wierzch obsypałam chrupiącymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Całość podałam obowiązkowo z owocami - bananem, truskawkami i kiwi. Śniadanie koniecznie do powtórzenia. :)

Kakaowe orkiszowo-kokosowe drożdżówki na musie z pietruszki, nadziane gorzką czekoladą i masłem z orzechów włoskich, z orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi, podane z bananem, kiwi i truskawkami

Po wczorajszym koncercie, dzisiaj wstaję na pół żywa. Siedem godzin w szkole czeka! Pogoda dodaje jednak tego dobrego, wakacyjnego nastroju.
Miłego dnia! :)

niedziela, 14 czerwca 2015

269. Wakacyjnie

Znowu łączę słodkie truskawki z aromatyczną kokosową nutą. Tym razem nie w owsiance, lecz w plackach. Ostatnio często eksperymentuję z mąką kokosową. Nie było jej jeszcze w plackach, a dzisiaj nadarzyła się świetna okazja, aby wypróbować ją w tej formie. Do delikatnych placków dodałam także dojrzałego banana i wiórki kokosowe. Całość podałam oczywiście z bananem oraz truskawkami, z pośród bakalii wybrałam orzechy nerkowca i migdały. Do tego zimny koktajl truskawkowy i prawdziwe wakacyjne śniadanie zagwarantowane. :)

Bananowe kokosowo-orkiszowe placki, podane z bananem, truskawkami, migdałami, nerkowcami, prażonymi wiórkami i płatkami kokosowymi,
koktajl truskawkowy*

*jogurt naturalny, pitny Activia zmiksowany z truskawkami i sokiem z cytryny

Znowu zrobiłam sobie małą przerwę. Jestem tutaj coraz rzadziej, a to wszystko przez brak czasu. Obiecuję, że w wakacje poprawię swoją frekwencję!
Miłego dnia!

środa, 10 czerwca 2015

268. Truskawki z kokosem

Jedno z najlepszych sezonowych połączeń to zdecydowanie - słodkie truskawki i aromatyczny kokos. Dzisiaj w owsiance, a dokładniej kremie owsianym. Gęstym, puszystym i jakże wartościowym. Gesty - za sprawą mąki kokosowej, puszysty - dzięki ubitemu białku, a wartościowy - przez nasiona chia. Całość oczywiście podana ze słodkimi truskawkami i bananem oraz bakaliami - chrupiącymi migdałami i nerkowcami. Bez kakao i czekolady też się da! :D

Kokosowo-bananowy krem owsiany z chia z ubitym białkiem jaja, podany z bananem, truskawkami, migdałami, nerkowcami, płatkami i wiórkami kokosowymi


Czas stanowczo za szybko upływa! Nie ma jednak co narzekać, trzeba go dobrze zagospodarować. 
Dzisiaj czeka mnie siedem godzin w szkole, aż tak strasznie jednak nie będzie. Gorzej jutro - sprawdzian i kartkówka. 
Słoneczny dzień się zapowiada, to dodaje pogody ducha! :) Jak tu się uczyć, gdy za oknem taka wakacyjna aura...
Miłego dnia :)

wtorek, 9 czerwca 2015

267. Wracam!

Trochę mnie tutaj nie było. Dokładnie pięć dni. Usprawiedliwieniem jest oczywiście długi weekend. Codziennie coś się działo i nie miałam nawet chwili, aby tutaj zajrzeć. Dwa dni spędziłam z przyjaciółkami, zaś dwa następne z rodziną nad morzem. Pogoda dopisała jak nigdy, o humorze już nie wspomnę! :)
Poniedziałek już za nami, do samego wieczora byłam czymś zajęta. W szkole byłam aż do 15.00, więc niektóre z moich obowiązków przesunęły się na późniejsze godziny. Wieczorem jednak miałam chwilę dla siebie. Postanowiłam zrobić śniadanie, a że przez cały weekend zadowalałam się owsiankami, wczoraj chciałam trochę poeksperymentować. Padło na zapomniane pierogi.
Tym razem postawiłam na mocno kakaowe, orkiszowe ciasto. Wartościowe pierogi nadziałam bananowo-cytrynowym twarożkiem. Słodki smak banana i nuta kwaśnej cytryny świetnie się ze sobą komponowały. Pierogi podałam z bananem, słodkimi truskawkami i soczystym mango. Nie zabrakło również gorzkiej czekolady oraz chrupiących orzechów laskowych. :)
Kakaowo-orzechowe orkiszowe pierogi nadziane twarożkiem bananowo-cytrynowym podane z bananem, truskawkami, mango, gorzką czekoladą i orzechami laskowymi

Przepis:
Ciasto

  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki orkiszowej
  • łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • szczypta soli himalajskiej
  • około 50ml gorącej wody
Farsz
  • około 70g twarogu
  • kawałek banana
  • skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:

Suche składniki przesiewamy. Dolewamy stopniowo gorącą wodę wyrabiając ciasto. Odkładamy na kilkanaście minut. 
Twaróg blendujemy, dodajemy banana i skórę cytryny.
Lepimy pierogi nadziewając je twarożkiem. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dodatk
Ja rano podgrzałam na parze.

Miłego dnia! :)

środa, 3 czerwca 2015

266.

Kiedy tylko pierwszy raz spróbowałam płatki orkiszowe, wiedziałam, że będę próbowała ich w różnej formie. Dzisiaj postawiłam na wersję z piekarnika. Obowiązkowo mocno kakaową, z nutą aromatycznej mięty oraz z dodatkiem delikatnej pietruszki. Kremowy wypiek nadziałam gorzką czekoladą oraz domowym masłem z orzechów włoskich. Wierzch przykryty został chrupiącymi orzechami i surowym ziarnem kakaowca. Całość świetnie ze sobą współgrała. Gotowe śniadanie podałam z dojrzałym bananem oraz soczystym kiwi. :)

Kakaowo-miętowe pieczone płatki orkiszowe z pietruszką na serku homogenizowanym nadziane gorzką czekoladą i domowym masłem z orzechów włoskich, z orzechami włoskimi i ziarnem kakaowca, podane z bananem i kiwi

Jeszcze tylko kilka godzin wyczekiwany słoneczny weekend!
Miłego dnia! :)

wtorek, 2 czerwca 2015

265. Czyszczę słoik

Szczerze mówiąc, pierwszy raz opróżniam słoik w taki sposób. Dokładniej jedząc z niego śniadanie. Nie mogłam zdecydować się czym napełnić słoik, ostatecznie postawiłam się na budyń. Oczywiście, nie ten z torebki, a domowy, z mąki jaglanej. Zestawiłam ze sobą smak naturalnego kakao, słodkiego banana oraz aromatycznej cytryny. Gęsty budyń przełożyłam musem z mango oraz chrupiącymi orzechami arachidowymi. Już nie mogę się doczekać, kiedy opróżnię kolejny słoik domowego masła orzechowego. :)

Kakaowo-bananowo-cytrynowy budyń jaglany z lodówki przełożony musem z mango, bananem i orzechami arachidowymi

Pogoda to jest jednak niesamowita. Rano bezchmurne niebo, pełne słońce. Wieczorem wiatr i deszcz...
Przyjemnie iść do szkoły z myślą, że do weekendu zostały tylko dwa dni.
Miłego dnia! :)