wtorek, 31 marca 2015

229. Gotowany

Kiedyś bardzo często gotowałam serniczki. Teraz sama nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam. Postanowiłam go przygotować, nawet deszczowa pogoda za oknem nie była w stanie popsuć moich planów i śniadanie wyciągam prosto z lodówki. Zdecydowałam się na jeden z moich ulubionych duetów - naturalne kakao oraz delikatna mięta. Serniczek zrobiłam z naturalnego serka homogenizowanego, dzięki czemu był niesamowicie kremowy. Całość podałam oczywiście z owocami - słodkim bananem, soczystym kiwi i dojrzałą gruszką. Tym razem sięgnęłam po orzechy laskowe oraz chrupiące ziarno kakaowca. :)
Gotowany serniczek* kakaowo-miętowy podany z bananem, gruszką, kiwi, orzechami laskowymi, masłem z orzechów laskowych, ziarnem kakaowca i gorzką czekoladą
*z serków homogenizowanych

Ciężki dzień się zapowiada! Mam nadzieję, że kakao wspomoże mnie chociaż odrobinę w napisaniu dwóch kartkówek! Jeszcze tylko dwa dni, wytrzymamy ! :)
Miłego dnia! :)

sobota, 28 marca 2015

228. Dogadzam sobie

Długo planowałam poranne smażenie naleśników, zawsze jednak odkładam "na następny raz". Dzisiaj korzystając z leniwej soboty, postanowiłam ranek spędzić nad patelnią. Zdecydowałam się na mocno kakaowe naleśniki z dodatkiem aromatycznych drożdży. Orkiszowe naleśniki nadziałam lekkim serkiem homogenizowanym, do którego dodałam delikatne wiórki kokosowe oraz kwaśną cytrynową nutę. Na talerzu nie mogło zabraknąć owoców - słodkiego banana oraz soczystego kiwi. Dodatkowo niezastąpione migdały i chrupiące ziarno kakaowca. Dogadzałam dzisiaj sobie! :)

 Drożdżowe orkiszowe naleśniki kakaowe podane z serkiem* homogenizowanym kokosowo-cytrynowym, bananem, kiwi, migdałami, ziarnem kakaowca i prażonymi wiórkami kokosowymiSerek homogenizowany naturalny + wiórki kokosowe + skórka cytryny + cukier trzcinowy

Przeziębienie dopadło i mnie. Już myślałam, że nie dam rady zrobić śniadania, ale zrobiłam i nie żałuję. Muszę dzisiaj się porządnie wygrzać i odpocząć. Nie chcę być chora na święta! Może miód, cytryna i czosnek pomoże...
Miłego dnia! :)

piątek, 27 marca 2015

227. Ani grama kakao!

Na poprawę humoru piątek rozpoczynam nad patelnią. Zdecydowałam się na placki, po raz pierwszy z delikatnej mąki ryżowej. Postanowiłam zrobić jednodniowy odwyk od kakao i do placków dodałam aromatyczną nutę kokosa oraz cytryny. Nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła do nich odrobinę gorzkiej czekolady. Placki podałam oczywiście z owocami - słodkim bananem i soczystym kiwi oraz orzechami - tym razem laskowymi. Nie zapomniałam także o domowym maśle orzechowym! Muszę częściej przygotowywać takie śniadania. :)

Kokosowo-cytrynowe placki ryżowe podane z bananem, kiwi, domowym masłem z orzechów laskowych, orzechami laskowymi, prażonymi wiórkami kokosowymi i skórą cytryny

Wczorajszy dzień nie należał do tych najlepszych... Deszczowa aura stanowczo źle na mnie wpływa. Chcę zalomnieć o czwartku! Dzisiaj na pewno będzie lepiej! :)
Miłego dnia :) 

czwartek, 26 marca 2015

224.-226. Trzy słoiki

Trzy dni nieobecności i trzy praktycznie identyczne śniadania. Mowa tutaj o niezawodnych owsiankach, tym razem prosto z lodówki. Każda owsianka miała w sobie obowiązkowo aromatyczną kakaową nutę. Pierwszego dnia postawiłam na pomarańczowo-kakaową wersję, drugiego na cytrynowo-kakaową, zaś trzeciego na jabłkowo-kakaową. Każda z nich była tak samo delikatna, a zarazem kremowa. W słoiczkach nie mogło zabraknąć owoców - banana, kiwi, gruszki, jabłka czy pomarańczy. Nie zapomniałam także o chrupiących orzechach - laskowych, włoskich czy arachidowych. Dodatkowo gorzka czekolada i śniadanie gotowe. Która kompozycja najlepsza? Nie potrafię wybrać! :)

Kakaowo-pomarańczowa*owsianka z marchewką a'la ptasie mleczko przełożona kiwi, bananem, pomarańczą, orzechami laskowymi, domowym masłem z orzechów laskowych i gorzką czekoladą
*gotowana na soku pomarańczowym + skórka pomarańczy


Kakaowo-cytrynowa* owsianka z marchewką a'la ptasie mleczko przełożona kiwi, bananem, gruszką, orzechami włoskimi, domowym masłem z orzechów włoskich i gorzką czekoladą
*skórka cytryny


Kakaowa-jabłkowa* owsianka a'la ptasie mleczko przełożona kiwi, bananem, jabłkiem, orzechami arachidowymi, domowym masłem orzechowym i gorzką czekoladą
*gotowana na soku jabłkowym



Przepis:
  • 40-45g płatków owsianych
  • 10g ziarenek chia
  • pół szklanki mleka/soku
  • pół szklanki wrzątku
  • około 100g serka homogenizowanego naturalnego lub ricotty
  • białko jaja
  • łyżeczka agaru
  • marchewka
  • dodatki (kakao, owoce, orzechy, słodzidło)
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i mlekiem/sokiem i na chwilę odstawiamy. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Owsiankę przekładamy do rondelka, gotujemy. W trakcie dodajemy startą marchewkę. Gdy owsianka zgęstnieje dodajemy do niej agar (rozdrobniony w odrobinie wody) i gotujemy jeszcze chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie owsiankę mieszamy z serkiem/ricottą, dodajemy słodzidło oraz dowolne dodatki. Białko jaja ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Owsiankę przekładamy do słoika/miseczki, układając zmiennie owoce i orzechy. Odstawiamy na noc do lodówki.


Obiecywałam poprawę i się nie udało. Dzisiaj jednak jestem i to z trzema śniadaniami!
Przede mną kolejny pracowity dzień!
Miłego czwartku! Już prawie weekend :)

niedziela, 22 marca 2015

223. Zapomniane połączenie

Wczoraj łączyłam ze sobą naturalne kakao ze słodką pomarańczową nutą, zaś dziś z kwaśną cytryną. Postanowiłam upiec muffiny, tym razem nie lekkie i puszyste, a ciężkie i zbite. Do ciasta dodałam niezawodną marchewkę, która świetnie połączyła się z pozostałymi smakami. Z pośród mąk wybrałam tę bezglutenową - kukurydzianą. Muffiny podałam z owocami - słodkim bananem oraz soczystym kiwi i domowym masłem orzechowym, dziś z orzechów włoskich. Nie mogło zabraknąć także chrupiących orzechów oraz gorzkiego ziarna kakaowca.

Kakaowo-cytrynowe marchewkowe muffiny kukurydziane podane z bananem, kiwi, domowym masłem z orzechów włoskich, orzechami włoskimi i ziarnem kakaowca


Wczorajszy dzień w pełni pracowity - posprzątane wszystkie zakamarki. Tak czysto to dawno u mnie nie było! :D
Dzisiaj za to czeka mnie trochę nauki. Przez cały tydzień codziennie coś... Rozpoczynam jutrzejszą kartkówką z angielskiego.
Miłego dnia! :)

sobota, 21 marca 2015

222. Drożdżowy, marchewkowy kakaowo-pomarańczowy

Tradycyjnie sobotni poranek rozpoczynam dyżurowaniem nad patelnią. Na początku miały być naleśniki, później placki, ostatecznie zdecydowałam się na omleta. Do mocno kakaowego omleta dodałam niezawodną marchewkę oraz aromatyczną pomarańczową nutę. Dodałam do niego także drożdże, co sprawiło, że miał delikatny drożdżowy posmak. Za sprawą mąki kukurydzianej omlet wyszedł bardzo puszysty, ale jednocześnie zbity. Podałam go ze słodkim bananem oraz soczystą pomarańczą. Nie mogło zabraknąć domowego masło, tym razem z orzechów laskowych. Całość posypałam chrupiącymi orzechami i gorzką czekoladą. Dawno nie jadłam takiego omleta! :)

Drożdżowy kakaowo-pomarańczowy omlet biszkoptowy z marchewką podany z bananem, pomarańczą, domowym masłem z orzechów laskowych, orzechami laskowymi i gorzką czekoladą


Nie mogę uwierzyć, że to znowu sobota. Dopiero pamiętam, gdy tydzień temu biegałam po galerii w poszukiwaniu butów i kurtki. Dzisiejszy dzień zapowiada się pozytywnie, planów nie mam, więc przewiduję, że dzień spędzę w domu. Odpoczynek się przyda! Czeka mnie jeszcze sprzątanie i trochę nauki.
Miłego dnia! :)

piątek, 20 marca 2015

221. Jabłko w roli głównej

Wstaję wcześniej i piątek rozpoczynam nad patelnią. Zdecydowałam się na mocno kakaowe placki na naturalnym soku jabłkowym. Mąka kukurydziana dodała im nie tylko koloru, ale i delikatnego aromatu. Na talerzu pojawiły się także owoce - dojrzały banan i słodkie, soczyste jabłko. Nie mogłabym zapomnieć o domowym maśle, tym razem tradycyjnym arachidowym. Całość posypałam chrupiącymi orzechami. Po takim śniadaniu dzień staje się lepszy! :)

Kakaowe placki kukurydziane na soku jabłkowym podane z bananem, jabłkiem, domowym masłem orzechowym i orzechami arachidowymi

Jeszcze tylko kilka godzin i znowu mamy weekend. Czas mija jak szalony! Dzisiejszy dzień zapowiada się pozytywnie, gdy słońce za oknem wszystko wydaje się być lepsze! Teraz czas na matematyke. :D
Miłego dnia! :)

czwartek, 19 marca 2015

220. Pietruszka ze słoika

Dzisiejsze śniadanie czekało na mnie w lodówce. Postawiłam na niezawodne śniadanie - owsiankę. Po raz drugi dodałam do niej pietruszkę. Warzywo świetnie komponowało się z gorzkim kakao oraz aromatyczną kokosową nutą. Do gotowej owsianki dodałam naturalny serek homogenizowany. Nie mogło zabraknąć także ubitego białka jaja, to one nadało owsiance niebywałej delikatności. Całość przełożyłam owocami - słodkim bananem, soczystym kiwi i soczystą gruszką oraz chrupiącymi nerkowcami i gorzką czekoladą. To takiej owsianki mogę wracać bardzo często! :)

Kakaowo-kokosowa owsianka z pietruszką a'la ptasie mleczko przełożona bananem, kiwi, gruszką, nerkowcami, gorzką czekoladą i ziarnem kakaowca


Nie dałam rady pojawić się wcześniej. Codziennie mam masę obowiązków i mimo, że wszystko sobie planuję, nie zawsze wychodzi tak jakbym chciała. Odwiedzam Was codziennie, nie zawsze jednak pozostawiam po sobie ślad. Obiecuję poprawę! :)
Miłego dnia :)

poniedziałek, 16 marca 2015

219. Bliźniaczka

Piątkowa drożdżówka tak mi posmakowała, że postanowiłam eksperymentować z nią dalej. Tym razem aromatyczną pomarańczę zastąpiłam cytryną, co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Delikatne masło z orzechów laskowych zamieniłam tradycyjnym masłem arachidowym. W środku znalazła się także gorzka czekolada. Kakaową bułkę podałam obowiązkowo z owocami - słodkim bananem, dojrzałym kiwi oraz soczystym jabłkiem. Nie mogło zabraknąć także orzechów, oczywiście arachidowych. Takie wartościowe i smaczne wypieki mogę jeść codziennie! :)

Kakaowo-cytrynowa drożdżówka owsiana nadziana domowym masłem arachidowym i gorzką czekoladą podana z bananem, kiwi, jabłkiem i orzechami arachidowymi

Inspiracja

Rozpoczynamy kolejny tydzień!
Miłego dnia! :)

sobota, 14 marca 2015

Wyniki konkursu z Ziarenkowem!

Jakiś czas temu rozpoczął się konkurs sponsorowany przez firmę Ziarenkowo. Otrzymałam wiele przepisów na zdrowe, wartościowe desery z dodatkiem ziarenek czy pestek. Z pośród wszystkich pomysłów wybrałam jeden zasługujący na główną nagrodę oraz dwa zasługujące na wyróżnienia. Miałam wielki problem z wytypowaniem najlepszych deserów, wszystkie prezentowały się bardzo smacznie. Nie będę trzymała Was dłużej w niepewności, oto wygrane przepisy! :)

I miejsce

 Domowy batonik z ziarnami


Składniki: szklanka płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, sezam), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. 

Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Odwinąć z folii, pokroić w plastry.


Przepis należy do Magdaleny Tabaczyk.

Wyróżnienie:

Ziarenkowy przysmak

Składniki:

150 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki świeżo otartego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
3 jajka
150 g brązowego cukru pudru
150 g masła
75 g sezamu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 18 stopni.
Suche składniki przesiać.
Jaja utrzeć z cukrem na puch.
Mieszankę utrzeć z miękkim masłem do jednolitego kremu.
Zmiksować z przesianą mąką z przyprawami.
Na koniec wwmieszać imbir i sezam.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.
Piec 25-30 minut.


Przepis należy do Małgorzaty Janczak.


Wyróżnienie:

Leśny kielich z nutą egzotyki


Składniki na 2 porcje:
½ świeżego ananasa
1 szklanka jagód
360g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
10 łyżek mixu ziaren – mieszanka „Migdałowy Przylądek” firmy „Ziarenkowo”
2 czereśnie koktajlowe

Wykonanie:

1. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
2. Ananasa i jagody zmiksować osobno w blenderze.
3. Do kielichów wykładać kolejno warstwy: 2 łyżki ziaren, ½ jogurtu naturalnego z wiórkami, musu ananasowego (zostawić 2 łyżki
do dekoracji), musu jagodowego, pozostałą część jogurtu naturalnego
z wiórkami, pozostałą ilość ziaren.
4. Udekorować na wierzchu pozostałą częścią musu ananasowego
i czereśniami koktajlowymi


Przepis należy do Eweliny Pędzikowskiej.

Dziękuję za wszystkie przepisy, za udział w konkursie! Wielkie gratulacje dla zwycięzców! :)
Proszę o podanie danych oraz adresu na jaki mają przyjść nagrody! :)

218. Zapomniane

Już jakiś czas temu wspominałam, że połączenie naturalnego kakao z delikatną miętą tak szybko mi się nie znudzi. Miałam rację. Do dzisiejszego śniadania koniecznie chciałam wykorzystać ricottę, zastanawiałam się nad popularnymi plackami, omletem, przeróżnymi serniczkami... Ostatecznie zdecydowałam się na zapomniane przeze mnie ricotta buns. Chyba nie muszę wspominać na jakie smaki postawiłam, można się domyśleć. Bułeczki podałam z owocami - słodkim bananem, soczystym kiwi oraz dojrzałą gruszką. Całość posypałam aromatycznymi orzechami włoskimi oraz gorzkim ziarnem kakaowca. Nie mogło zabraknąć także domowego masła z orzechów włoskich, które ukręciłam wczoraj wieczorem. Tak mogę rozpoczynać każdy dzień. :)

Kakaowo-miętowe owsiane ricotta buns nadziane gorzką czekoladą podane z bananem, kiwi, gruszką, orzechami włoskimi, ziarnem kakaowca i domowym masłem z orzechów włoskich

Inspiracja

Kolejny weekend przed nami. Wczorajszy piątek 13-tego nie zakończył się dobrze. Jednak dzisiejszy dzień rozpoczął się przeciwnie, bardzo pozytywnie! Dzisiaj wybieram się na zakupy, mam małe plany, lecz nie chcę zapeszać. Wczoraj uzupełniłam zapasy w lodówce, zaś dzisiaj w szafie. :)
Miłego dnia! :)

Wyniki konkursu pojawią się jutro! :)

piątek, 13 marca 2015

217. Drożdże współpracują

Zauważyłam, że dawno nic nie piekłam. Mam na myśli wszelkiego rodzaju bułki czy drożdżówki. Wczoraj korzystając z leniwego wieczoru postanowiłam to nadrobić. Zdecydowałam się na orkiszową drożdżówkę. Do wypieku dodałam naturalne kakao oraz aromatyczny pomarańczowy akcent. W środku znalazła się gorzka czekolada oraz domowe masło, tym razem z orzechów laskowych. Rano wystarczyło tylko pokroić owoce - słodkiego banana, kiwi oraz soczystą pomarańczę. Jestem pewna, że takiej drożdżówki w sklepie nie znajdziecie! :)

Kakaowo-pomarańczowa* orkiszowa drożdżówka nadziana gorzką czekoladą i domowym masłem z orzechów laskowych podana z bananem, pomarańczą, kiwi i orzechami laskowymi
*skórka i sok z pomarańczy

Inspiracja

Piątek, piątek, znów piątek! Tylko sześć godzin w szkole i mogę cieszyć się wyczekiwanych weekendem. Chcę iść dzisiaj do miasta, na małe zakupy zawsze jest dobra pora i ochota! :)
Miłego dnia! :)

czwartek, 12 marca 2015

216. Znów!

Zestawienia naturalnego kakao z delikatną miętą próbowałam już w wielu owsiankach. Rozpoczynając od tradycyjnego kremu, poprzez tę ze słoika i na pieczonej kończąc. Dzisiaj jednak postanowiłam połączyć te smaki w plackach, owsianych plackach. Nie dość, że są wartościowe, sycące i szybkie, to można z nimi dowolnie eksperymentować. Placki podałam obowiązkowo z owocami - słodkim bananem oraz soczystym kiwi. Zdecydowałam się na moje ulubione domowe masło, a mowa tutaj o słonecznikowym. Dodatkowo chrupiący słonecznik, aromatyczne ziarno kakaowca oraz sezam. Chyba nie muszę mówić jak smakowało? :)

Kakaowo-miętowe owsiane placki z chia podane z bananem, kiwi, domowym masłem słonecznikowym, ziarnem kakaowca, prażonym słonecznikiem i sezamem

Przepis:

  • 50g płatków owsianych
  • 10g ziarenek chia
  • 10g mąki owsianej
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • suszona mięta
  • opcjonalnie cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:

Miętę parzymy we wrzątku, po chwili zalewamy płatki owsiane wymieszane z chia oraz kakao około 1cm ponad ich poziom. Zostawiamy do napęcznienia, na noc wkładamy do lodówki. Rano łączymy z pozostałymi składnikami (można dolać odrobinę mleka do konsystencji). Placki smażymy na dobrze nagrzanej lekko natłuszczonej (olej kokosowy) patelni. Podajemy z dodatkami.


Już czwartek!
Miłego dnia! :)

wtorek, 10 marca 2015

215. Gęsty, puszysty

Dzisiaj zdecydowałam się na moje nowy ulubiony duet w tradycyjnej owsiance. Mowa tutaj oczywiście o połączeniu kakao z miętą, tym razem dodałam także delikatną, kokosową nutę. Postawiłam na gęsty owsiany krem z ubitym białkiem jaja. To ono sprawiło, że krem był niesamowicie puszysty. Całość podałam obowiązkowo z owocami - słodkim bananem, kwaśnym kiwi i dojrzałą gruszką. Nie zabrakło również gorzkiej czekolady, aromatycznych ziaren kakaowca oraz chrupiących migdałów. Koniecznie do powtórzenia! :)

Owsiany krem kakao-mięta-kokos z ubitym białkiem podany z bananem, kiwi, gruszką, migdałami, ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi


Przepraszam za dwudniową nieobecność!
Dzisiaj szykuje się ciężki dzień... Czekają mnie trzy ważne kartkówki i to pod rząd. Po szkole jednak spotkam się z przyjaciółkami, aby uczcić moje urodziny. Już nie mogę się doczekać! :D
Miłego dnia! :)

Przypominam o konkursie! :)

sobota, 7 marca 2015

214. Udały się!

Drożdżowe śniadania mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ten delikatny drożdżowy aromat. Jeszcze nigdy nie próbowałam placków z ich dodatkiem, tak zwanych racuchów. Bałam się, że drożdże nie będą chciały współpracować, ale jednocześnie miałam na nie wielką ochotę. Zaryzykowałam i nie pożałowałam. Postawiłam na kakaową wersję z kawową nutą, do placków dodałam dodatkowo posiekaną gorzką czekoladę. Racuchy podałam oczywiście z owocami - słodkim bananem, soczystym kiwi i świeżymi, wytęsknionymi truskawkami. Całość posypałam chrupiącymi nerkowcami oraz ziarnem kakaowca. Nie mogło zabraknąć także domowego masła orzechowego, tym razem z orzechów laskowych. Tęsknie za latem! :)

Kakaowo-kawowe placki drożdżowe z gorzką czekoladą podane z bananem, kiwi, truskawkami, nerkowcami, ziarnem kakaowca, domowym masłem z orzechów laskowych

Przepis:
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40g mąki owsianej
  • jajko
  • 50ml letniego mleka
  • 3g drożdży instant (łyżeczka)
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka kawy zbożowej
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • kilka kropel oleju (u mnie kokosowy)
  • posiekana gorzka czekolada (opcjonalnie)
Sposób wykonania:

Jajko ubijamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy drożdże, przesiewamy pozostałe suche składniki, miksujemy. Dodajemy odrobinę cukru i posiekaną gorzką czekoladę. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy placki na dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z dodatkami.


Dzisiaj czeka mnie bierzmowanie siostry, później zjedzie się rodzina. Szykuje się pozytywny dzień! :) W między czasie pokrzątam się po kuchni, posprzątam trochę, no i wezmę się trochę za naukę - lektura nadal czeka... W tygodniu w ogóle nie mam do tego głowy, przychodzi weekend i chcę odpocząć - to jest błędne koło! :D
Miłego dnia! :)

Przypominam o konkursie! :) Pamiętajcie, że możecie przysyłać przepisy na śniadania z użyciem ziarenek, czy pestek! :)

piątek, 6 marca 2015

213. Tak szybko się nie znudzi...

Moje najnowsze odkrycie, to zdecydowanie połączenie ze sobą kakao oraz mięty. Aromatyczne, gorzkie kakao świetnie współgra z orzeźwiającą, delikatną miętą. Postawiłam na to zestawienie w serniczku, tym razem pieczonym. Dodałam do niego także delikatną cytrynową nutę. Twaróg zastąpiłam naturalnym serkiem homogenizowanym i dodatkowo ubiłam białko jaja, dzięki czemu serniczek był bardzo puszysty i lekki. Zdecydowałam się na jedne z moich ulubionych orzechów, a mowa tutaj o orzechach włoskich oraz pekanach. Nie mogło zabraknąć także chrupiącego ziarna kakaowca. Ten duet tak szybko mi się nie znudzi! :)

Pieczony serniczek kakao-mięta-cytryna na zimno podany z bananem, kiwi, gruszką, ziarnem kakaowca, orzechami włoskimi i pekanami


Dni lecą jak szalone! Jeszcze tylko kilka godzin w szkole i możemy cieszyć się wyczekiwanym weekendem. Ten zapowiada się bardzo pozytywnie. :)
Miłego dnia :)

Zapraszam do udziału w konkursie! :)


"Ja idę ciągle swoją drogą, nikt mi nie zabierze tego co już mam za sobą, nie. Do przodu idę z podniesioną głową stawiając czoła kolejnym problemom i trwogom."

czwartek, 5 marca 2015

212. Pieczona

Dzisiejszy dzień znowu rozpoczynam owsianką. Tym razem jednak w nieco innej formie - pieczonej. Postawiłam na kakaową wersję z aromatyczną miętową nutą. Ten duet będę powtarzać teraz do znudzenia. Za sprawą ubitego białka jaja wypiek był puszysty i bardzo lekka. W środku owsianki znalazła się gorzka czekolada oraz chrupiące nerkowce. Dodałam także delikatny kokosowy akcent. Całość podałam ze słodkim bananem oraz soczystym kiwi. Stanowczo za rzadko wkładam owsiankę do piekarnika! :)

Kakaowo-miętowa pieczona owsianka z gorzką czekoladą, nerkowcami, wiórkami kokosowymi podana z bananem i kiwi

Bardzo, ale to bardzo dziękuję wszystkim za życzenia! Jesteście wspaniali, uśmiech z twarzy mi nie znika! <3
Miłego dnia! :)

Przypominam o konkursie! :)

środa, 4 marca 2015

211. Prosto na urodziny

Dzisiaj bez większych wymysłów. Postawiłam na niezawodną owsiankę. Tym razem dorzuciłam do niej marchewkę, którą zestawiłam z cytrynową nutą. Zdecydowałam się gęsty krem owsiany, do którego dodałam ubite białko jaja. To ono sprawiło, że owsianka była bardzo lekka i puszysta. Aromatyczny krem podałam ze słodkim bananem oraz delikatną gruszką. Roztopiona gorzka czekolada i domowe masło z orzechów laskowych dodatkowo dopełniły całość. Brakowało mi tak prostego połączenia. :)

Cytrynowy krem z marchewką i ubitym białkiem jaja podany z bananem, gruszką (na dnie), gorzką czekoladą i domowym masłem z orzechów laskowych

Tak jak w poście - dzisiaj są moje urodziny. Dzień zapowiada się bardzo pozytywnie. Przyjedzie rodzina, więc prezentów nie zabraknie. Na pewno będzie miło, co jest najważniejsze. Trochę egoistycznie, ale życzę sobie wszystkiego najlepszego! :D
Miłego dnia! :)

Zapraszam do udziału w konkursie :)

wtorek, 3 marca 2015

210. Kakao - mięta

Wracam do szkoły i jednocześnie wracam do szybkich, sprawdzonych śniadań. Jednym z nich jest lodówkowa owsianka. Zdecydowałam się na moją ulubioną wersję, tak zwaną a'la ptasie mleczko. Jak sama nazwa mówi odznacza się ona lekkością, co bardzo lubię. W owsiance połączyłam dwa aromatyczne smaki - kakao oraz miętę. Tym razem dodałam do niej kremową ricottę, która sprawiła, że owsianka była niesamowicie delikatna. Całość przełożyłam chrupiącymi migdałami, gorzką czekoladą oraz ziarnem kakaowca. Nie mogło zabraknąć także owoców - słodkiego banana, gruszki oraz soczystego kiwi. Bez wahania mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych śniadań. :)

Owsianka z chia a'la ptasie mleczko kakaowo-miętowa z ricottą i białkiem jaja podana z bananem, gruszką, kiwi, migdałami, gorzką czekoladą i ziarnem kakaowca 


Wracamy do szkoły, obowiązków i codzienności... Muszę przyłożyć się trochę do nauki, bo nim się obejrzymy, a już będą wakacje...
Dzisiaj czeka mnie wyjazd, więc dzień zapowiada się aktywnie. :)
A humor ostatnio mnie nie opuszcza.. Coś mi się wydaję, że to zasługa bananów i kakao. :D
Miłego dnia! :)

Zapraszam wszystkich do udziału w konkursie! :)

niedziela, 1 marca 2015

209. Słodko - kwaśno

Podtrzymuję niedzielną tradycję i weekendowy poranek rozpoczynam wypiekiem. Tym razem zdecydowałam się na muffiny. Połączyłam dwa kontrastujące ze sobą smaki - słodkiego banana oraz kwaśną cytrynę. Za sprawą bezglutenowej mąki kukurydzianej muffiny nabrały słonecznego, żółtego koloru. Obowiązkowo podałam je z owocami - dojrzałym bananem, delikatną gruszką i soczystym kiwi. Nie mogło zabraknąć także domowego masła, tym razem arachidowego. Dodatkowo chrupiące orzechy i śniadanie gotowe! :)

Bananowo-cytrynowe kukurydziane muffiny podane z bananem, gruszką, kiwi, domowym masłem orzechowym, orzechami ziemnymi i brazylijskimi 

Trzeci dzień bez kakao! :D

Nie mogę uwierzyć, że już jutro obudzę się wcześnie rano, w pośpiechu zjem śniadanie i na siedem godzin powędruję do szkoły. Przydałby się jeszcze tydzień odpoczynku! :D
Ferie zakończę wypadem z przyjaciółkami, no i może trochę się pouczę... :D
Miłego dnia! :)

Zapraszam wszystkich do udziału w konkursie! :)