piątek, 27 lutego 2015

208. Zielone, wytrawne

Możecie zauważyć, że moje śniadania zawsze są na słodko, z mnóstwem owoców oraz orzechów. Czasami jednak przychodzi ochota na małą zmianę. Zdecydowałam się dzisiaj na coś odmiennego niż zwykle, a dokładniej na wytrawne naleśniki. Tak jak nie mogę żyć bez kakao, nie mogę również żyć bez szpinaku. Kiedyś myślałam, że to wstrętna zielona papka, teraz dziwię się jak mogłam tak sądzić. Zielone naleśniki podałam z twarożkiem z dodatkiem czosnku oraz wędzonym, aromatycznym łososiem. Owoce zastąpiły warzywa - delikatne brokuły oraz kalafior, orzechy zaś -chrupiące pestki słonecznika, dyni oraz sezam. Nie mogło zabraknąć domowego masła, to słonecznikowe pasowało tutaj idealnie. Trochę podenerwowałam się nad patelnią, ale było warto! :)

Szpinakowe naleśniki ryżowe podane z twarożkiem czosnkowym, wędzonym łososiem, brokułami, kalafiorem, domowym masłem słonecznikowym, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni i sezamem

Naleśniki wykonane zostały z mąki pszennej pełnoziarnistej oraz ryżowej. Do ciasta dodałam rozmrożony wcześniej szpinak.

Czosnkowy twarożek - twaróg + naturalny serek homogenizowany + odrobina czosnku + zioła prowansalskie


Spotkanie przyjaciółek po 2 dniach przerwy, a rozmawiałyśmy tyle jakbyśmy nie widziały się przynajmniej miesiąc. Dzień minął bardzo pozytywnie! :)
Wczoraj wzięłam lekturę do ręki... Niestety tylko na tym się skończyło. :D
Miłego dnia! :)

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w konkursie! :)

czwartek, 26 lutego 2015

207. Z pietruszką

Owsiankę z pietruszką planowałam od bardzo dawna. Zawsze jednak było jakieś "ale". Szczerze mówiąc, nie umiałam wyobrazić sobie tak aromatycznego warzywa w słodkim zestawieniu. Blogosfera tak kusiła tym intrygującym połączeniem, że postanowiłam sama ją spróbować. Zdecydowałam się na połączenie naturalnego kakao (tak to już chyba uzależnienie) z aromatyczną kawą zbożową oraz delikatną migdałową nutą. Wahałam się przed wrzuceniem pietruszki do garnuszka, ale zaryzykowałam. Do owsianki dodałam także ubite białko jaja, które sprawiło, że całość była delikatna i bardzo lekka. W miseczce nie mogło zabraknąć także owoców - słodkiego banana, gruszki oraz kiwi. Z pośród bakalii wybrałam orzechy nerkowca oraz migdały. Morał? Pietruszka czyni cuda! Na pewno jeszcze nie raz znajdzie się w mojej owsiance! :)

Kakaowo-kawowo-orzechowa owsianka z pietruszką i ubitym białkiem podana z bananem, gruszką, kiwi, orzechami nerkowca, migdałami i gorzką czekoladą


To niesamowite jak ten czas szybko mija. Dopiero rozpoczynałam dwutygodniowe ferie, a one już powoli dobiegają końca. Najlepsze jest to, że ja ani razu nie zajrzałam do książek. Codziennie obiecuję sobie, że poczytam lekturę. Jeszcze ani razu nie miałam jej w rękach... No, ale przecież ferie to czas odpoczynku, pouczę się jak wrócę do szkoły! Póki co muszę jeszcze korzystać. :)
Miłego dnia! :)

Zapraszam wszystkich do udziału w konkursie! :)

środa, 25 lutego 2015

Konkurs z Ziarenkowem!

Chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie sponsorowanym przez dobrze Wam znaną firmę - Ziarenkowo. Tematem konkursu jest coś, co każdy z nas lubi, a mowa tutaj o deserach. Pamiętajcie, że nasze niektóre śniadania także zaliczają się do nich zaliczają. Możliwości na przygotowanie dania jest mnóstwo! Najlepiej, aby deser był zdrowy i zawierał korzyści nie tylko dla naszych kubek smakowych, ale także dla nas samych. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym składniku deseru - ziarenkach i pestkach. Może być on dodatkiem, jak i podstawą słodkości. Rozmiary deseru nie grają roli, mogą być jednoporcjowe lub pełnowymiarowe. Przejdźmy zatem do regulaminu! :)

Regulamin:

1. Tematem konkursu jest "Deser z ziarenkami". Danie powinno być zdrowe i zawierać mieszanki Ziarenkowa, słonecznik, pestki dyni lub sezam.
2. Przepis wraz ze zdjęciem i zgodą na jego publikację należy przesłać na mojego maila na adres ania_matys@wp.pl 
3. Sponsorem nagród jest firma Ziarenkowo.
4. Konkurs trwa od dnia 25.02.2015r - 13.03.2015r
5. Ze wszystkich nadesłanych przepisów zostaniie wybrany 1 wygrany przepis oraz 2 wyróżnienia.
6. Wyniki konkursu oraz wygrane przepisy będą podane 15.03.2015r na moim blogu. 
7. Osoba biorąca udział w konkursie nie musi być pełnoletnia i prowadzić bloga.
8. Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski w terminie 14 dni od otrzymania danych adresowych osób, które wygrały. 
9. Osoby, których przepisy zostaną wybrane są proszone do przesłania w ciągu 5 dni swoich danych do wysyłki na mojego maila ania_matys@wp.pl 
10. Jeżeli wybrane osoby się nie zgłoszą w ciągu 5 dni wybiorę kolejny przepis.

Nagroda z I miejsce

Książka kucharska z tortami, ciastami i deserami oraz 4 paczuszki ziarenek


Wyróżnienia

3 paczuszki ziarenek



Pytania możecie zadawać w komentarzach.
A więc życzę wszystkim powodzenia! :)

206. Kakaowe, tym razem z pomarańczą

Dwa dni temu marchewkę dodałam do kakaowych placków, zaś dzisiaj do gofrów. Oczywiście kakaowych. Gofry z dodatkiem marchewki robiłam po raz pierwszy. Miałam pewne obawy, że moja dziesięcioletnia gofrownica im nie podoła, a ja będę musiała ratować się niezawodną owsianką. Moje przypuszczenia na szczęście okazały się niesłuszne. Do gofrów dodałam zimowy akcent - aromatyczną pomarańczę. Gofry zestawiłam z domowym masłem orzechowym, tym razem arachidowym. Całość podałam z owocami - słodkim bananem, soczystą pomarańczą i delikatnym musem z gruszki. Obowiązkowo także z orzechami arachidowymi i gorzkim ziarnem kakaowca. Fantastyczne połączenie! :)

Kakaowo-pomarańczowe gofry marchewkowe podane z bananem, pomarańczą, musem z gruszki, domowym masłem orzechowym, orzechami arachidowymi i ziarnem kakaowca

Przepis:
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35g mąki kukurydzianej
  • jajko
  • marchewka
  • sok z połowy pomarańczy (około 60ml)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • łyżeczka kakao
  • kilka kropli oleju kokosowego
Sposób przygotowania:

Jajko, sok z pomarańczy i olej miksujemy. Przesiewamy suche składniki i dokładnie łączymy. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz skórę pomarańczy, mieszamy. Pieczemy w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. Podajemy z dodatkami.


Miłego dnia! :)

wtorek, 24 lutego 2015

205. Raw krem

Kiedy tydzień temu pierwszy raz spróbowałam surowego kremu z gryczanki, wiedziałam, że wkrótce go powtórzę. Nie spodziewałam się, że nadejdzie to tak szybko, już dzisiaj ponownie znalazł się w mojej miseczce. Tym razem postawiłam na przyjemne kokosowe smaki z aromatyczną nutą cytryny. Do kremu dodałam naturalny serek, który nadał gryczance niesamowitej delikatności. Nie mogło zabraknąć także owoców, zdecydowałam się na słodkiego banana, kwaśne kiwi oraz dojrzałą gruszkę. Całość pospałam chrupiącymi migdałami, gorzką czekoladą i prażonymi wiórkami kokosowymi. Już się zastanawiam, jaka będzie kolejna wersja tej surowizny. :)

Kokosowo-cytrynowy krem z surowej gryczanki z naturalnym serkiem homogenizowanym podany z bananem, gruszką, kiwi (więcej owoców w środku), skórką cytryny, migdałami, gorzką czekoladą i prażonymi wiórkami kokosowymi


Wczorajszy dzień minął fantastycznie. Co najważniejsze przygotowany prezent solenizantce się podobał, a upieczony torcik bardzo smakował. Dzisiaj mam w planach spędzić cały dzień w domu, trochę odpocząć. Plany mam już do końca tygodnia, więc jeden spokojny, leniwy dzień będzie idealnym pomysłem. Z tego wszystkiego zapomniałam, że muszę przeczytać lekturę, chyba dzisiaj się za to zabiorę. :)
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 23 lutego 2015

204. Z marchewką

Gdy tylko przekonałam się, że marchewka świetnie nadaje się nie tylko do dań wytrawnych, ale także do słodkich, często pojawia się w moich śniadań. Rozpoczynając od owsianek, poprzez serniczki, omlety i na wypiekach kończąc. Nigdy wcześniej jednak nie próbowałam placków z dodatkiem tego warzywa. Postanowiłam sprawdzić czy tym razem się nie zawiodę. Zdecydowałam się na mocno kakaowe placki. Na talerzu pojawiły się obowiązkowo owoce - słodki banan i kwaśne kiwi. Tym razem zdecydowałam się na domowe masło słonecznikowe, które fantastycznie komponowało się z plackami i owocami. Dorzuciłam także gorzkie ziarno kakaowca oraz aromatyczne pestki słonecznika oraz sezamu. Musicie je zrobić! :)

Kakaowe placki z marchewką podane z bananem, kiwi, domowym masłem słonecznikowym, ziarnem kakaowca, prażonym słonecznikiem i sezamem


Przepis:
  • 25g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g mąki ciemnej orkiszowej
  • jajko
  • marchewka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody 
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • mleko do konsystencji 
Sposób przygotowania:

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajko ubijamy. Przesiewamy mąki, proszek, sodę, kakao, dodajemy cukier. Miksujemy dolewając mleko do odpowiedniej konsystencji. Ciasto musi być gęste, Smażymy na dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej (olej kokosowy) patelni do zarumienienia z obu stron. Podajemy z dodatkami.


Dzisiejszy dzień zapowiada się bardzo pozytywnie. Plany mam do samego wieczora. Po południu wybieram się do przyjaciółki na urodziny, jestem pewna, że będzie fantastycznie. Mam nadzieję, że będzie zadowolona z prezentów! :) 
Jeszcze tydzień... Sama nie wiem, kiedy ten czas minął! 
Miłego dnia! :)

niedziela, 22 lutego 2015

203. Nigdy się nie znudzi

Jak już wczoraj wspominałam, ostatnimi czasy bez przerwy mam ochotę na kakaowe smaki z aromatyczna nutą cytryny. Także dzisiaj zdecydowałam się na to połączenie. Tradycyjnie niedzielny poranek rozpoczynam wypiekiem, tym razem tartą. W kruchym cieście znalazły się mielone orzechy włoskie oraz odrobina kakao. Do naturalnego serka dodałam zimowy akcent - cytrynę. Dodatkowo połączyłam go z ubitym białkiem jaja, które sprawiło, że nadzienie było niesamowicie delikatne. Gotową tartę podałam z owocami - dojrzałym banem, a także z gruszką. Nie mogło zabraknąć także orzechów - wybrałam włoskie i pekany. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego zestawienia, to nie ma na co czekać! :)

Kakaowo-orzechowa tarta z cytrynowym serkiem podana z bananem, gruszką, skórką cytryny, gorzką czekoladą, orzechami włoskimi i pekan

Przepis jest identyczny jak poprzedni.
Do ciasta dodałam jednak odrobinę kakao. Do nadzienia dałam otartą skórkę z kawałka cytryny oraz ubite białko jaja.


Miłego dnia! :)

sobota, 21 lutego 2015

202. Uratowana

Ostatnimi czasy bez przerwy mam ochotę na kakaowe smaki z aromatyczną nutą cytryny. O dziwo wcale mi się nie nudzą, a wręcz przeciwnie. Dzisiaj postanowiłam zasmakować ich w owsiance, a dokładniej kremie owsianym. Dorzuciłam także marchewkę oraz dla konsystencji - żółtko jaja. Całość podałam ze słodkim bananem oraz delikatną gruszką. Obowiązkowo pojawiło się także domowe masło, tym razem z orzechów laskowych i domowa nutella. Do pochrupania - orzechy laskowe oraz gorzkie ziarno kakaowca. Brakowało mi takiego śniadania. :)

Owsiany krem kakaowo-cytrynowo-orzechowy z marchewką i żółtkiem podany z bananem, gruszką, skórką cytryny, orzechami laskowymi, ziarnem kakaowca, domowym masłem z orzechów laskowych i domową nutellą


Już myślałam, że będę musiała jeść zimny krem z lodówki. Powód? Skończył się gaz.
Na szczęście sąsiadka użyczyła mi kuchenki. Bardzo dziękuję! :)

Wczoraj się nie pojawiłam, miałam dużo spraw na głowie. Rozpoczynając od wizyty u lekarza, poprzez zakupy, ugotowanie obiadu i na basenie kończąc. Ale lubię takie zabiegane dni, chociaż nie mam czasu na nudę! :)
Dzisiaj szykuje się kolejny aktywny dzień. W końcu minął już tydzień ferii, trzeba korzystać! :)
Miłego dnia! :)

czwartek, 19 lutego 2015

201. Ulubiony duet

Już nie jeden raz przekonałam się, że marchewka świetnie łączy się ze słodkimi smakami. Jest ona tak uniwersalnym warzywem, że jej smak jest praktycznie niewyczuwalny. Dzisiaj postanowiłam dorzucić marchew do biszkoptowego omleta. Zdecydowałam się na jedno z moich ulubionych zestawień - kakao i cytryny. Omlet okazał być się bardzo delikatnym, a jednocześnie pulchnym. Wczoraj zabrałam się za domowe masło orzechowe, tym razem arachidowe. Obowiązkowo musiało pojawić się na moim talerzu. Nie zabrakło także owoców - słodkiego banana i aromatycznego kiwi. Nic dodać, nic ująć. :)

Marchewkowy kakaowo-cytrynowy omlet biszkoptowy podany z bananem, kiwi, serkiem cytrynowym, gorzką czekoladą, domowym masłem orzechowym i orzechami arachidowymi

Omlet został wykonany z mąki pszennej pełnoziarnistej oraz ciemnej orkiszowej.
Serek cytrynowy - serek naturalny homogenizowany, skórka cytryny, miód


Wczorajsza nocka spędzona u przyjaciółki przebiegła fantastycznie. Poszłyśmy spać o 6 rano, więc cały dzień chodziłam bardzo zaspana. Ale było warto! Z moimi przyjaciółkami nie da się nudzić. :)
Dzisiaj mam w planach trochę odpocząć. Czeka mnie wizyta u lekarza i chcę jeszcze wyskoczyć do miasta. Muszę także znaleźć chwilę na przeczytanie lektury, na razie jednak o tym nie myślę. Muszę korzystać z tych wolnych dni! :)
Miłego dnia! :)

wtorek, 17 lutego 2015

200. To co lubię najbardziej!

Wtorkowy poranek spędzam nad patelnią. Zdecydowałam się na naleśniki w mojej ulubionej wersji - drożdżowej. Do ciasta dodałam delikatną cytrynową nutę, która świetnie wzbogaciła ich aromat. Naleśniki nadziałam naturalnym serkiem z dodatkiem gorzkiego kakao. Obowiązkowo pojawiły się także owoce - dojrzały banan, słodka gruszka i kontrastowo - kwaśne kiwi. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe i brazylijskie. Można się domyśleć, że na talerzu nie mogło zabraknąć domowego masła orzechowego, dzisiaj wybrałam te z orzechów laskowych. W dzisiejszym śniadaniu znalazło się dokładnie to co lubię najbardziej, przecież jakoś trzeba uczcić dwusetne śniadanie jedzone razem z Wami! :)

Drożdżowe cytrynowe naleśniki nadziane kakaowym serkiem, bananem, gruszką, kiwi podane z ziarnem kakaowca, masłem z orzechów laskowych, orzechami laskowymi i brazylijskimi;
zielona herbata

Naleśniki zostały wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej, owsianej oraz mielonych orzechów laskowych.
Kakaowy serek - naturalny serek homogenizowany + kakao + miód


Tak jak wspominałam wcześniej, jem już razem z Wami dwusetne śniadanie. Dopiero pamiętam, gdy podjęłam decyzję o założeniu bloga, nie żałuję jej ani trochę. Nie będę pisała zbędnych podsumowań, chciałabym przede wszystkim podziękować Wam. Wiem, że gdyby nie Wy, ten blog nie miał by przyszłości. Mam nadzieję, że zostanę tutaj jak najdłużej! :)
Miłego dnia! :)

poniedziałek, 16 lutego 2015

199. Surowizna

Zakup kaszy gryczanej niepalonej planowałam naprawdę bardzo długo, zazwyczaj jednak odkładałam "na następny raz". Ostatnio postanowiłam, że musi ona wylądować w moim koszyku i słowa dotrzymałam. Byłam niesamowicie ciekawa surowego kremu z gryczanki, w końcu miałam okazję sama się przekonać jak smakuje. Wiedziałam, że kakaowa wersja na pewno trafi w mój gust, nie pomyliłam się ani trochę. Do kremu dodałam ricottę, która sprawiła, że surowizna była niezwykle delikatna. Wybrałam aromatyczne orzechy, a mowa tutaj o włoskich i pekanach. W miseczce nie mogło zabraknąć także owoców - słodkiego banana, soczystego kiwi oraz dojrzałej gruszki. Żałuję, że dopiero teraz skusiłam się na ten krem! :)

Kakaowy krem z surowej gryczanki z ricottą podany z bananem, kiwi, gruszką (więcej owoców na dnie), gorzką czekoladą, ziarnem kakaowca, miodem, orzechami włoskimi i pekanami;
zielona herbata


Uwielbiam poranki, gdy mogę spać do późna, śniadania konsumować bez pośpiechu, nerwowo spoglądając na zegarek. Przede mną jeszcze trzynaście takich dni, wiem, że miną one w mgnieniu oka. Dlatego muszę wykorzystać je jak najlepiej. Dzisiaj wybieram się na zakupy, jutro zaś nockę spędzę u przyjaciółki. Już nie mogę się doczekać! :)
Miłego dnia! :)


"Fałszywość niektórych osób nie zna granic..."

niedziela, 15 lutego 2015

198. Teraz z kokosem

Dalej stawiam na zimowe akcenty. Dzisiaj zdecydowałam się połączenie aromatycznej cytryny z delikatnym kokosem. Miałam ochotę na mokre, zbite ciasto. Dzięki dodanej do wypieku marchewce właśnie takie było. Na talerzu pojawiły się także owoce - dojrzały banan oraz gruszka w postaci musu. Wybrałam jedne z moich ulubionych orzechów, a mowa tutaj o nerkowcach. Nie spodziewałam się tak fantastycznych rezultatów. :)

Marchewkowe ciasto cytrynowo-kokosowe podane z musem z gruszki, bananem, orzechami nerkowca, domowym masłem z nerkowców, skórką cytryny, wiórkami i płatkami kokosowymi


Przepis:
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g mąki ciemnej orkiszowej
  • łyżka wiórek kokosowych
  • jajko
  • marchewka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • opcjonalnie cukier trzcinowy
Sposób wykonania:

Jajko, sok z cytryny, mleko, jogurt i olej miksujemy. Dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach oraz skórkę z cytryny. Przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe, cukier. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynka i pieczemy około 30 minut w 180* i 10 minut w 120*. 


"Czyń dobro przyjaciołom aby ich zachować, a wrogom aby ich pokonać." 

sobota, 14 lutego 2015

197. Tym razem z patelni

Dzisiejszy poranek tradycyjnie rozpoczynam nad patelnią. Postanowiłam, że usmażę zapomniane przeze mnie serniczki. Zdecydowałam się na cytrynową wersję z aromatyczną orzechową nutą. W środku ukryłam gorzką czekoladę, która pod wpływem ciepła fantastycznie się rozpuściła. Obowiązkowo na talerzu znalazły się także owoce - słodki banan oraz gruszka przerobiona na mus. Dorzuciłam orzechy i gorzkie ziarno kakaowca. Domowe masło z orzechów laskowych idealnie komponowało się z całością. Koniecznie do powtórzenia! :)

Cytynowo-orzechowe* serniczki z patelni nadziane gorzką czekoladą podane z bananem, musem z gruszki, domowym masłem  orzechów laskowych, ziarnem kakaowca, orzechami laskowymi i skórą cytryny 

*Do serniczków dodałam skórkę cytryny oraz mielone orzechy laskowe. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej oraz ciemnej orkiszowej.


Przepraszam za dwu dniową nieobecność. Na śniadanie jadłam tradycyjne owsianki i nie miałam nawet chwili, aby do Was zajrzeć. Krótko mówiąc - urwanie głowy.
Wczoraj w końcu rozpoczęły się wyczekiwane ferie. Przede mną dwa tygodnie odpoczynku. Postanowiłam, że wykorzystam ten czas na 100%! No i wspomnę, że możecie spodziewać się bardziej wyszukanych śniadań. :)
A wszystkim zakochanym życzę wiele szczęścia! :)
Miłego dnia! :)

środa, 11 lutego 2015

196. Wegańskie

Zawsze byłam ciekawa czy pomiędzy tradycyjnymi muffinkami, a wegańskimi jest odczuwalna jakakolwiek różnica. Postanowiłam, że tym razem upiekę babeczki bez jaja. Zastąpiłam je dojrzałym bananem, który jak wiadomo nadał wypiekowi słodki, charakterystyczny aromat. Dorzuciłam także marchewkę, która ostatnio często pojawia się w moich śniadaniach. Zdecydowałam się na połączenie gorzkiego kakao z delikatnym tahini. Na talerzu znalazł się obowiązkowo banan oraz mus z gruszki. Na pewno nie jeden raz wrócę do tego pomysłu. :)

Kakaowe bananowo-marchewkowe muffiny owsiane nadziane gorzką czekoladą z sezamem, podane z bananem, musem z gruszki i tahini;
zielona herbata 


Żyję myślą, że jeszcze tylko 3 dni szkoły i będę mogła spokojnie odpocząć. Czeka mnie dzisiaj sprawdzian z Biologii, także trzymajcie kciuki! Mam nadzieję, że kakao i banan także trochę mi pomogą! :D
Miłego dnia! :)

wtorek, 10 lutego 2015

195. Mroźnie

Nic nie powstrzyma mnie od lodówkowych śniadań, nawet mroźna zima za oknem. Jednym z moich ulubionych zimnych śniadań jest popularna niegdyś owsianka a'la ptasie mleczko. Jak sama nazwa mówi, jest ona lekka i delikatna niczym puch, właśnie za to tak bardzo ją lubię. Tym razem postanowiłam na krem z dodatkiem ziarenek chia. Ostatnio do moich zapasów maseł orzechowych, dołączyło także masło z orzechów laskowych. Nie byłabym sobą gdybym czym prędzej go nie wypróbowała. Zestawiłam je z aromatycznym kakao, chcąc odtworzyć smak jednego z kremów. Obowiązkowo - owoce i orzechy, no i kubek gorącej herbaty! :)

Kakaowo-orzechowy krem z chia a'la ptasie mleczko podany z bananem, kiwi, orzechami
laskowymi, ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i domowym masłem z orzechów laskowych;
zielona herbata


Myśl na dziś?
Dzień jest stanowczo za krótki! Przydałaby się jeszcze dodatkowa godzina. Mam tyle ambicji, ale trudno wszystkiemu podołać. Planowanie to moja mocna strona, jednak gorzej jest z tym w praktyce.

niedziela, 8 lutego 2015

194. Cytryna z kakaową nutą

Dawno nie było u mnie serniczka, oczywiście mowa tutaj o tym z piekarnika. Korzystając z sobotniego wieczoru postanowiłam się za niego zabrać. Jednodniowy odwyk od kakao zdecydowanie mi wystarczył, już dzisiaj zestawiłam je z zimowym akcentem - cytryną. Chcąc uzyskać efekt lekkiej pianki, do serniczka ubiłam białko jaja, co okazało się być świetnym pomysłem. Zdecydowałam się na aromatyczne orzechy - włoskie i pekany. Do stonowania dodałam także słodkiego banana i soczyste kiwi. Całość komponowała się ze sobą fantastycznie. :)

Kakaowo-cytrynowy serniczek podany z bananem, kiwi, skórą cytryny, ziarnem kakaowca, orzechami włoskimipekanami,
kawa zbożowa z mlekiem


Zima dzisiaj zaskoczyła, śnieg prószy od samego rana. Nie ukrywam, że się cieszę, bo właśnie na taką zimową aurę czekałam.
Wczorajszy dzień spędziłam z przyjaciółkami, dlatego dzisiaj muszę przysiąść do książek. Może nie poświęcę na to dużo czasu, ale zawsze coś. Muszę przetrwać jeszcze tylko jeden tydzień i będę mogła cieszyć się dwutygodniową przerwą od obowiązków. Wiem, że ten czas minie w mgnieniu oka! :)
Miłego dnia! :)

sobota, 7 lutego 2015

193. Cytryna z migdałową nutą

Tradycyjnie sobotni poranek rozpoczynam nad patelnią. Tym razem smażę placki. Po tygodniowej serii kakaowych śniadań miałam ochotę na stonowane, lekkie śniadanie. W plackach zestawiłam kontrastujące ze sobą smaki - słodką gruszkę oraz aromatyczną cytrynę. Z pośród bakalii dzisiaj zdecydowałam się na migdałową nutę. Nie mogło zabraknąć także banana oraz domowego masła, obowiązkowo migdałowego. Taki weekendowy poranek to ja rozumiem. :)

Cytrynowe placki na musie z gruszki podane z bananem, musem z gruszki, domowym masłem migdałowym, migdałami, prażonymi płatkami migdałów i skórą cytryny,
zielona herbata z cytryną

Placki wykonane zostały z mąki owsianej, pszennej pełnoziarnistej i mielonych migdałów.

Miłego dnia! :)

piątek, 6 lutego 2015

192. Na piątek

Zauważyłam, że dawno nie piekłam wszelkiego rodzaju bułek. Wczoraj nadarzyła się idealna okazja i postanowiłam je zrobić. Wybierałam pomiędzy owsianymi scones, a drożdżową bułeczką, ostatecznie zdecydowałam się na drugą opcję. Początkowo zaplanowałam kokosową bułeczkę, nie mogłam się jednak oprzeć i dodałam do niej odrobinę kakao. Drożdżową bułkę podałam ze słodkim bananem, którego zestawiłam z soczystym kiwi. Delikatne masło z nerkowców oraz chrupiące orzechy udoskonaliły całość. :)

Kokosowo-kakaowa bułka drożdżowa podana z kiwi, bananem, masłem z nerkowców, nerkowcami, ziarnem kakaowca i wiórkami kokosowymi;
kawa zbożowa z mlekiem
Dzisiaj mogłam pospać trochę dłużej. Na szczęście mam tylko pięć lekcji, które zapowiadają się pozytywnie. A po południu czas rozpocząć pierwszy weekend lutego!
Miłego dnia! :)

czwartek, 5 lutego 2015

191. Powtórka

W środę nie miałam głowy do eksperymentowania przy garnkach. Z pomocą przyszła niezawodna owsianka. Wczorajsza owsianka tak przypadła mi do gustu, że postanowiłam ją powtórzyć. Do kakaowej owsianki dodałam jednak inne dodatki. Domowe masło orzechowe zastąpiłam jednym z moich ulubionym - słonecznikowym. Można się domyśleć, że w miseczce wylądowało także aromatyczne ziarnko kakaowca, gorzka czekolada oraz chrupiący słonecznik. Słodkiego banana zestawiłam tym razem z soczystym kiwi. Niby taka sama owsianka, a jednak zupełnie inna. :)

Kakaowa owsianka z chia podana z bananem, kiwi, masłem słonecznikowym, prażonym słonecznikiem, ziarnem kakaowca i gorzką czekoladą


Z uśmiechem na twarzy rozpoczynam kolejny dzień. Tyle się ostatnio dzieje!
Miłego dnia! :)

środa, 4 lutego 2015

190. Kakaowa z chia

Dzisiejszego dnia postawiłam na owsiankę w mojej ulubionej wersji - kakaowej. Dorzuciłam do niej uniwersalne ziarenka chia, które coraz częściej pojawiają się w moich miseczkach. Nigdy wcześniej nie łączyłam ze sobą słynnego duetu, a dokładniej czekolady z pomarańczą, czas było to zmienić. Gorącą kakaową owsianką zestawiłam ze słodkim bananem i soczystą pomarańczą. Do pochrupania oczywiście ziarno kakaowca i aromatyczne orzeszki ziemne. Nie mogło zabraknąć także domowego masła orzechowego, tym razem arachidowego. Całość komponowała się idealnie. :)

Kakaowa owsianka z chia podana z bananem, pomarańczą, gorzką czekoladą, ziarnem kakaowca, domowym masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi


Kakao faktycznie pomaga! Kłucia w klatce piersiowej zniknęły, a skurcze powoli ustępują. Co i tak nie znaczy, że zmniejszę ilości kakao, chyba mnie ono uzależniło. :D
W końcu spadł śnieg, jest go naprawdę dużo i nie zapowiada się żeby miał szybko stopnieć. Na taką zimę czekałam! :)
Lekcje zaczynam od jednej z moich ulubionych - muzyki. Tak rozpoczynać mogę każdy dzień.
Miłego dnia! :)

wtorek, 3 lutego 2015

189. Najprostsze

Gofry piekę jedynie wtedy gdy mam dużo czasu i nie muszę nerwowo spoglądać na zegarek. Stwierdziłam, że muszę to zmienić. Dzisiejszego ranka wstałam chwilę wcześniej i nie pożałowałam. Postanowiłam, że upiekę gofry owsiane - najprostsze i najszybsze. Ich przygotowanie zajęło mi zaledwie moment, a na tym bardzo mi zależało. Postawiłam na kakaowe gofry, które podałam z owocami - bananem, granatem i musem z gruszki. Nie mogło zabraknąć także orzechów, tym razem włoskich i pekanów. Od dzisiaj wiem, że gofry to nie aż taka trudna sprawa! :)

Kakaowe gofry owsiane podane z musem z gruszki, bananem, granatem, gorzką czekoladą, orzechami włoskimi i pekan

Wtorek to chyba mój ulubiony dzień, mam nadzieję, że minie pozytywnie. Ostatnio uśmiech nie znika mi z twarzy, jestemzupełnie inną dziewczyną. Nawet inni to zauważyli z czego bardzo się cieszę. Teraz pędzę na kartkówkę, trzymajcie kciuki!
Miłego dnia! :)

niedziela, 1 lutego 2015

188. Omlet + niespodzianka!

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam biszkopta z patelni. Korzystając z niedzielnego poranka postanowiłam usmażyć go właśnie dzisiaj. Ostatnimi czasy bez przerwy mam ochotę na kakaowe smaki, dzisiaj także nie umiałam sobie ich odmówić i postawiłam na lekko kakaowego omleta. Kilka dni temu zabrałam się za moje trzecie masło słonecznikowe, nie rozumiem dlaczego dopiero dzisiaj dodałam je do śniadania. Na talerzu nie mogło zabraknąć także owoców - banana, granata oraz musu z gruszki. Całość komponowała się bez żadnych zastrzeżeń. :)

Kakaowy omlet orkiszowy biszkoptowy podany z musem z gruszki, bananem, granatem, domowym masłem słonecznikowym, ziarnami kakaowca, prażonym słonecznikiem i sezamem;
kawa zbożowa z mlekiem


Już kilka dni temu wspominałam Wam o pewnej "niespodziance". Wczoraj z samego rana wybrałam się nad jezioro z koleżanką, która interesuje się fotografią, aby zrobiła mi kilka zdjęć. Nie chciałam być dalej anonimowa, tym bardziej, że zbliżam się powoli do dwusetnego posta. A więc poznajcie mnie, to ja Paulina! :)


Miłego dnia! :)