niedziela, 31 sierpnia 2014

63. Zgrane trio

Dzisiaj dawno planowane śniadanie. Na pochmurny, ale jakże ciepły poranek idealne. Wczoraj pierwszy raz piekłam bułeczki i muszę przyznać, że wyszło mi dosyć dobrze! :) Inspirowałam się pomysłem fantastycznej Hani i ani trochę nie żałuję! Bułeczki wyszły aromatyczne, chrupiące i idealnie komponowały się z... bananem! :D A do tego? Kremowy jogurt naturalny z muesli Mixit, które pokochałam całym sercem! A więc kokos, czekolada i orzechy w jednym. Zgrane z nich trio! <3


Domowe bułeczki waniliowe z bananem i masłem orzechowym; twarogiem, bananem i prażonymi wiórkami kokosowymi;
Jogurt naturalny z wiórkami kokosowymi, bananem, kakao, gorzką czekoladą, jagodami, masłem orzechowym, fistaszkami i muesli Mixit,
koreczki z owoców (banan, winogrono, śliwki, gruszka, maliny),
ciepłe mleko


Nie pozostaje mi nic innego, niż życzyć Wam udanego ostatniego dnia wakacji i powodzenia w szkole, na studiach czy w pracy! :) Te wakacje minęły w mgnieniu oka...
Przez całe wakacje byłam tu z Wami dzień w dzień, to był wspaniale spędzony czas. Myślę, że uda mi się połączyć blogowanie ze szkołą i nauką i jeszcze długo tu z Wami zostanę. <3

sobota, 30 sierpnia 2014

62. Królowa.

Budzę się i nie dowierzam. Ostatnia sobota wakacji! Jak to możliwe?! Dopiero pamiętam jak odbierałam świadectwo i tryskałam radością z nadchodzących dwóch miesięcy luzów. Ale, ale... wakacje się jeszcze nie skończyły, mamy jeszcze dwa calusieńkie dni! :D
A na śniadanie? Recz jasna, że królowa! Mowa tu oczywiście o owsiance! W taki pochmurny poranek nie ma nic lepszego od gorącej miseczki pełnej pyszności i zdrowia. :)


Waniliowa owsianka z płatkami ryżowymi podana z jagodami, bananem, malinami, gruszką, miodem i prażonymi pestkami słonecznika


Dzisiejszy dzień zapowiada się fantastycznie, tym bardziej, że dawno nie byłam na rodzinnej imprezie :D Udanej soboty! :)

piątek, 29 sierpnia 2014

61. Duet idealny

Od jakiegoś czasu jestem wielką zwolenniczką orzechów. Pokochałam wszystko co orzechowe. Sama nie wiem jak kiedyś mogłam ich nie lubić! Robiąc dzisiejszego omleta pomyślałam, że świetnie będzie komponował się z orzechami i co wyszło? Duet idealny! Do ciasta dodałam masło orzechowe i orzeszki ziemne, z związku z czym mój grubas nabrał cudownego aromatu. Na talerzu desce miał oczywiście swoich nieodłącznych kompanów - owoce, bakalie serek i PB! *.*


Pełnoziarnisty biszkoptowy orzechowy omlet z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi podany z:
-serkiem homo waniliowym, bananem i masłem orzechowym
-serkiem homo waniliowym, malinami i orzeszkami ziemnymi
-serkiem homo waniliowym, brzoskwinią i orzeszkami ziemnymi
-z serkiem homo waniliowym, bananem, malinami, masłem orzechowym i prażonymi wiórkami kokosowymi, 
do picia herbatka Sekret Esmeraldy


Oraz pozostały serek z winogronem, bananem, malinami, wiórkami kokosowymi, orzechami, PB i musli Mixit

Jak ja kocham różnorodność! <3  Piątku trwaj wiecznie!  

czwartek, 28 sierpnia 2014

60. Gofry bananowe

Gofry - wspomnienie wakacji, piaszczystych plaż, pełnego słońca i ciepłych poranków. Z racji tego, że wakacje powoli dobiegają końca, chciałam zafundować sobie letni, w pełni wakacyjny poranek. Jednak gofry prosto z nadmorskich budek z górą bitej śmietany i mnóstwem słodkiej polewy, nie należą do tych najzdrowszych. I tu tkwi różnica pomiędzy moimi goframi, a tymi z nad Bałtyku. Jak już wiecie nałogowo pochłaniam banany, więc czemu nie mogłabym dodać ich do ciasta? Dodałam i wcale nie żałuję! :)


Pełnoziarniste bananowe gofry podane z bananem, masłem orzechowym; serkiem homogenizowanym brzoskwiniowym, brzoskwinią, malinami, prażonym słonecznikiem, do picia kawa zbożowa


Przepis mojego autorstwa :)

Składniki: (na około 2 gofry)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mleka
  • kawałek banana (ja dałam pół małego)
  • łyżka oleju (ja dałam lniany)
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Osobno wymieszać żółtko, miód, mleko, mąkę, rozgniecionego banana i proszek do pieczenia. Do masy delikatnie dodawać białko i dobrze wymieszać. Lekko natłuścić gofrownice i mocno nagrzać, piec gofry do zarumienienia. Podawać z dodatkami :)

Muszę przyznać, że smakiem różnią się one od tych tradycyjnych, ale jeśli miałabym wybierać to... stanowczo stawiam na te gofry! Z bananową nutą, pyszne i do tego bardzo zdrowe! *.* Koniecznie musicie spróbować :)

Ale u mnie dzisiaj słońce świeci! :D Miłego dnia <3

środa, 27 sierpnia 2014

59. Rozgrzewająca manna

Dzisiejszego ranka obudziłam się cała zmarznięta. Pierwsze co przyszło mi do głowy to ciepła miseczka wypełniona po brzegi pysznościami. Z pośród płatków i kasz, wygrała manna, za którą bardzo się stęskniłam, w środku lata jadałam z niej tylko zimne puddingi prosto z lodówki.  Nie świadoma niczego zaczęłam gotować mleko, gotowałam, gotowałam... W końcu, po jakimś czasie zorientowałam się, że mleko skisło, a w garnuszku zaczęły pojawiać się cząsteczki sera. Zdenerwowana szybko się ubrałam i pobiegłam do pobliskiego sklepu, gdzie kupiłam podstawowy składnik mojego śniadania. Muszę jednak stwierdzić, że moja miseczka zrekompensowała mi te poranne nerwy. Kokos i kakao to świetne połączenie, przez które na mojej twarzy znów pojawił się uśmiech!<3


Kokosowo-kakaowa kasza manna podana z bananem, borówkami, gorzką czekoladą, prażonymi wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi


Wykorzystujmy ostatnie dni wakacji na 100%! Udanej środy! :)

wtorek, 26 sierpnia 2014

58. Calzone!

Dzisiejszy dzień rozpoczynam po włosku! Pierwszy raz jadłam właśnie takie śniadanie, a mianowicie calzone. Kiedy natknęłam się na calzone w wersji obiadowej, pomyślałam "dlaczego nie mogę spróbować tego cuda w wersji śniadaniowej, oczywiście na słodko?" Jak zawsze miałam wątpliwości, czy się uda, czy będzie smaczne... Lecz gdy poczułam unoszący się drożdżowy zapach, obawy poszły precz! ^^


Pełnoziarniste calzone nadziane twarogiem, jagodami, malinami, orzechami (nerkowce, migdały), podany z bananem, malinami, borówkami, orzechami i miodem


Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka drożdży instant 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
Nadzienie:
  • spory pasek twarogu
  • jagody
  • maliny
  • orzechy
  • miód

Sposób wykonania:

Drożdże i cukier wymieszać ze sobą i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i z łatwością odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na noc do lodówki. Rano rozwałkować ciasto, tak by przypominało koło. Twaróg i owoce dobrze wymieszać i połączyć z miodem i orzechami. Na połowę ciasta wyłożyć nadzienie, złożyć jak pieroga i mocno skleić brzegi. Piekarnik rozgrzać do 180*, delikatnie włożyć calzone i piec 20 minut. Calzone gotowe. Smacznego! :)

Jak ludzie szybko się zmieniają... Wczoraj spotkałam moją "byłą" przyjaciółkę z którą przyjaźniłam się kilka lat, jej zachowanie było dla mnie szokiem. Chyba trochę ją poniosło... 

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Współpraca z Mixit

Macie muesli? Mam i ja! :) Jestem pewna, że kojarzycie słynną firmę komponującą muesli Mixit? :D Ostatnio co chwilę natykałam się na nią na innych blogach, pomyślałam, dlaczego ja bym nie mogła spróbować... Napisałam. Odpowiedź dostałam w mgnieniu oka, oczywiście była ona pozytywna.
Tak więc zaczęła się moja przygoda z Mixit. Do paczuszki wrzucałam to, na co tylko miałam ochotę i tak powstała moja gigantyczna tuba: "Pysznie, zdrowo, kolorowo!". 

Co znalazło się w moim muesli? 

- W miłości tkwi ziarno - płatki owsiane, chipsy owsiane chrupiące, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki jęczmienne
- liofilizowany banan
- płatki kokosowe
- orzeszki piniowe
- pistacje
- kakaowe poduszki zbożowe
- płatki kukurydziane w polewie jogurtowej
- ziarno kakaowca

Po otworzeniu tuby wydobył się niesamowity aromat kokosu, co zmusiło mnie do spróbowania zawartości. Wrażenia? Muesli idealnie chrupie w ustach. Zdrowe, pełne wartości odżywczych płatki wspaniale komponują się z wybranymi przeze mnie dodatkami. Możecie się zdziwić... ale dzisiaj pierwszy raz włożyłam do ust muesli! Te sklepowe mi nie odpowiadały, miały nieapetyczny zapach, a znienawidzonych przeze mnie rodzynek było tam mnóstwo, co zniechęciło mnie do tego typu rzeczy. A to? To jest zupełnie inna bajka! Jestem pewna, że zasmakowało by każdemu, no bo jak mój tata stwierdził że jest wyśmienite to takie właśnie jest! :)




Mixit to wspaniała firma, warta polecenia! :) Wchodźcie na Mixit i komponujcie swoje wymarzone mieszanki! Pełne zdrowia i apetycznych dodatków :D Kontakt z firmą był bardzo udany, a paczuszka raz dwa dotarła do mojego domu. Nic, tylko wychwalać! <3

A teraz taki mały dodatek - mój dzisiejszy obiadek, który chyba już kojarzycie :)


Naleśniki z farszem szpinakowo-twarogowym, polane sosem czosnkowym*, podane z brokułami i prażonymi ziarenkami
*jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

A teraz kończę, bo moje przyjaciółki już na mnie czekają. Miłego popołudnia! :)

57. Orzechowy

Odkąd pierwszy raz zajadałam się serniczkiem na zimno, wiedziałam, że będę z nim eksperymentować i próbować coraz to nowszych odsłon. Był już waniliowy, śmietankowy, bananowy, czekoladowy, a teraz przyszedł czas na... orzechowy! <3 O dziwo nie mogłam zdecydować się co by tu upichcić na śniadanie i jak to zawsze robię w takiej sytuacji, chodziłam po kuchni otwierając każdą szafkę po kolei i szukając jakiejś inspiracji. Natknęłam się na masło orzechowe i całą górę przeróżnym bakalii, po czym otworzyłam lodówkę i już wiedziałam jak rozpocznę dzisiejszy dzień :)


Gotowany orzechowy serniczek na zimno, z kawałkami orzechów i masłem orzechowym podany z gruszką, bananem i orzechami (migdały, włoskie, ziemne, laskowe)

Składniki:
  • 150 gram serka naturalnego (u mnie Bieluch)
  • 100 gram twarogu
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • starte orzechy (migdały, włoskie, laskowe, ziemne)
  • czubata łyżeczka masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
Sposób wykonania:

Serek, twaróg i jajko łączymy w garnuszku. Stawiamy na palnik i gotujemy do momentu rozrzedzenia masy, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mieszamy proszek budyniowy z mlekiem. Kiedy masa uzyska odpowiednią konsystencje, ciągle mieszając dodajemy budyń. Gotujemy chwilę do zagęszczenia, dodajemy starte na orzechy, masło orzechowe i miód, mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do miseczki. Jemy na ciepło, lub tak jak wybieramy wersję na zimno - (po wystygnięciu wkładamy na noc do lodówki). 

Serniczek ma bardzo delikatną konsystencje, pierwszy raz właśnie taki udało mi się zrobić. Orzechowy posmak czuć już w czasie gotowania. Koniecznie musicie wypróbować tej wersji, palce lizać! :)

Zaktualizowałam wczorajszy post, dodając przepis na chlebek kakaowo-bananowy :)

niedziela, 24 sierpnia 2014

56. Chlebek bananowy

Od kilku dni piekę jak nieopamiętana. Kiedy w sklepie zauważyłam czarne banany, na które inni już wcale nie zwracali uwagi, od razu włożyłam je do swojego koszyka. Przecież dojrzałe banany są najlepsze! Aromatyczne i słodkie... <3 Szczęśliwa ze swoich zdobyczy zastanawiałam się jak je dobrze wykorzystać. W jednej chwili do głowy przyszedł mi świetny pomysł. Postanowiłam upiec kakaowy chlebek bananowy, który idealnie nadawał się na niedzielne śniadanie (było tam przecież jajko! :D) Miał on zbitą konsystencję, podobną do ciasta. Gorzka czekolada i orzechy nadały mu niepowtarzalny smak, a zjedzony z takimi pysznościami... ach, nie da się tego opisać, sami musicie spróbować! ;)


Jednoporcjowy chlebek bananowo-kakaowy z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi podany z:
- truskawkami, malinami i ziarenkami 
- masłem orzechowym, bananem i orzechami ziemnymi
- stopioną gorzką czekoladą i borówkami
- malinami, miodem i migdałami
- twarogiem truskawkami i miodem
- twarogiem, bananem, borówkami i prażonymi wiórkami kokosa,
do picia gorące mleko

Jeszcze w piekarniku :) Szkoda, że nie został taki wyrośnięty! 

Z wielka chęcią podzielę się z Wami przepisem! :)

Składniki:
  • banan (im czarniejszy tym lepiej)
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka kakao
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • starta gorzka czekolada (wedle uznania) 
  • pokrojone orzechy włoskie (wedle uznania)
Sposób wykonania:

Banana rozgnieść na papkę, dodać mokre składniki, następnie suche i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180*. Studzić w wyłączonym piekarniku, po jakimś czasie wyciągnąć. Podawać solo lub tak jak ja z dodatkami. Polecam! :)




Nie żebym się chwaliła, ale to jeden z moich najlepszych jednoporcjowych wypieków! Zaprzyjaźniłam się z moim piekarnikiem <3

sobota, 23 sierpnia 2014

55. Owsianka na niepogodę

Sama nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam gorącą owsiankę. Wydaje mi się, że było to kilka miesięcy temu, kiedy za oknem była jeszcze plucha. W wakacje rozpieszczałam się miseczkami prosto z lodówki. Dzisiaj jednak naszła mnie wielka ochota na ciepłą, pełną pyszności miseczkę. Letni akcent został zachowany, ponieważ została ona zjedzona z owocami, które królują w lato. Tego trzeba mi było w ten pochmurny, chłodny poranek <3


Owsianka podana z malinami, borówkami, bananem, miodem, masłem orzechowym i orzechami: nerkowcami i macadamia (również w środku)


Przedostatnia sobota wakacji.. Trzeba ją wykorzystać na 100%! Udanego weekendu :)

piątek, 22 sierpnia 2014

54. Z jesienną nutą

Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze śniadania powoli się zmieniają. Z naszych talerzy zaczynają znikać truskawki, czereśnie, jagody... a ich miejsce zajmują nasze polskie jabłka czy gruszki. Jest jeszcze kalendarzowe lato, lecz ja postanowiłam do dzisiejszego śniadania dodać odrobinę nadchodzącej pory roku. Zainspirowana tymi placuszkami z samego rana wzięłam się do pracy. Moje placki były z dodatkiem gruszki, która dała fantastyczny aromat. A podane z gruszką, gorącą, gorzką czekoladą, delikatnym serkiem waniliowym i pospane orzechami, aż błagały się o zjedzenie, ja jednak wcale się nad tym nie zastanawiałam, tylko czym prędzej zabrałam się za ich skonsumowanie :)

Placuszki z gruszką, podane z serkiem homogenizowanym waniliowym, stopioną gorzką czekoladą, gruszką i orzechami pekan i włoskimi


Aura z dnia na dzień się zmienia... Chyba czas wyciągnąć ciepły koc i wypożyczyć ciekawą książkę <3

czwartek, 21 sierpnia 2014

53. Serniczek inny niż zwykle

Przez ostatnie dni mój piekarnik ma sporo roboty, ale ja nie wychodzę z passy i piekę dalej! Już dawno chciałam spróbować mojego ukochanego serniczka w wersji pieczonej, ale niestety nie miałam specjalnego naczynka do zapiekania, lecz teraz gdy już je nabyłam jestem pewna, że na moim stole będzie gościł on bardzo często, bo podbił moje wybredne kubki smakowe <3 Tym razem postawiłam na serniczek na zimno, na ciepłe wersje przyjdzie jeszcze pora, gdy nadejdzie sroga i mroźna zima, a ja będę w tym czasie pocieszać się gorącymi pysznościami ^^ Wracając do sernika - z nutą wanilii, na owsiano-orzechowym spodzie i rzecz jasna z owocami *.* Dzień rozpoczęty wyśmienicie! :)


Waniliowy serniczek pieczony na owsiano-orzechowym spodzie podany z bananem, malinami, borówkami, truskawkami i orzechami włoskimi,
do picia herbatka Sekret Esmeraldy


Dziękuje wszystkim za wczorajsze miłe komentarze, naprawdę nie spodziewałam się tego :) A teraz życzę Wam udanego dnia i przepysznych posiłków! :D

środa, 20 sierpnia 2014

52. Pieczemy!

Już wczoraj Wam wspominałam, że czeka mnie pieczenie babeczek wraz z przyjaciółkami. Było mnóstwo śmiechu i zabawy. Ja od razu wiedziałam, że moje babeczki zostawię na rano, aby skonsumować je na śniadanie. Każda z nas robiła swoje własne muffinki i dodawała do nich co tylko chciała :) Moje były bardzo różnorodne, czyli takie jak kocham <3 W piekarniku pięknie wyrosły, niestety po czasie trochę opadły, lecz to nie odbiło się na ich wspaniałym smaku! I jak zawsze miałam dylemat przed ich zjedzeniem: "Którą zjeść pierwszą? Aromatyczną bananowo-kokosową, czekoladową z nutą goryczy, tę z całą górą smakowitych orzechów czy może z borówkami - a'la jagodziankę?" Wybór padł na tę pierwszą i smakowała mi najbardziej, chociaż pozostałe wcale nie były gorsze! :D Każda muffinka miała swych kompanów - owoc i obowiązkowo zimny serek homogenizowany! <3


Muffinki;
-Bananowo-kokosowa podana z bananem, serkiem waniliowym i prażonymi wiórkami kokosowymi;
    -Kakaowa nadziana gorzką czekoladą podana z serkiem waniliowym, truskawkami i kakao;
-Z orzechami (wszystkimi jakie miałam) nadziana masłem orzechowym, podana z serkiem waniliowym, malinami i orzechami;
-Nadziana borówkami, podana z serkiem waniliowym, borówkami i prażonym słoneczkiem,
do picia zimne mleko


A ty na którą masz ochotę? ;P

wtorek, 19 sierpnia 2014

51. Pudding chlebowy!

Tak, tak! Kupiłam wczoraj naczynko do zapiekania, więc dzisiaj nie mogło obejść się bez śniadania prosto z piekarnika :) Na serniczek na zimno było już za późno, bo z zakupów nie wróciłam wcześnie. Myślałam, myślałam i wymyśliłam! Po raz pierwszy zrobiłam pudding chlebowy <3 Aromat, który unosił się po kuchni był niesamowity, a półgodzinne czekanie dłużyło się w nieskończoność. Po tym czasie jednak mogłam rozkoszować się pysznym śniadaniem, chrupiącym z wierzchu i delikatnym niczym ciasto w środku *.* Czekanie opłacało się na 100%! :)


Pudding chlebowy z borówkami, bananem, słonecznikiem i pestkami dyni


Kupiłam wczoraj wszystko co chciałam, kupno plecaka zajęło mi dosłownie chwilę, już w pierwszym odwiedzonym sklepie ujrzałam mój ideał. W moje ręce wpadła także bluzka i kilka smakołyków, które niedługo na pewno wykorzystam :)
Dzisiejszy dzień zapowiada się wspaniale! Cztery przyjaciółki piekące razem babeczki... to nie może się dobrze skończyć! :D

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

50. Gofry kakaowe ♥

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od wielkiej rozpusty - gofrów kakaowych! Kiedyś już robiłam drożdżowe, jednak dzisiaj chciałam spróbować czegoś innego i tak na moim talerzu zagościły właśnie one. Chrupiące z wierzchu i delikatnie puszyste w środku. Przepis mojego autorstwa okazał być się strzałem w dziesiątkę, oczywiście miałam co do niego pewne obawy, ale jak zawsze okazały się być niesłuszne :D Moim zdaniem właśnie takie domowe gofry, z naturalnych składników są najlepsze, inni jednak uważają, że te z nadmorskich budek smakują lepiej. Bzdura! 
:P


Kakaowe gofry podane z serkiem homogenizowanych waniliowym, bananem i orzechami włoskimi; z serkiem homogenizowanych waniliowym borówkami i migdałami


Nie mogę uwierzyć, że już dzisiaj dodaję tutaj swoje 50. śniadanie. Bardzo Wam dziękuję, bo to dzięki Wam wiele się nauczyłam i mogę inspirować innych <3

A teraz szykuję się i pędzę do mojej przyjaciółki, która dzisiaj obchodzi urodziny. Ugotowałam jej pudding waniliowy nadziany nutellą z herbatnikami i borówkami. Muszę zdążyć za czym zje śniadanie, no i przeczyta ten post! :D Wczoraj świętowałyśmy jej urodziny, więc dzisiaj na pewno się mnie nie spodziewa. 
Dzisiaj jadę na zakupy! Już nie mogę się doczekać, w planach mam naczynko do zapiekania, plecak i oczywiście pyszne smakołyki! Udanego poniedziałku :)

niedziela, 17 sierpnia 2014

49. Jajko inaczej + obiady z Ziarenkowo

Kiedy słyszymy "chleb i jajko" na myśl od razu przychodzi nam po prostu słynna kanapka z jajkiem. Ja też dzisiaj jadłam i chleb i jajko... ale w absolutnie innej odsłonie! Nie chciałam łamać "jajecznej" niedzielnej tradycji, ale również nie miałam ochoty na tosty z jajkiem czy jajecznice. Postanowiłam zrobić coś innego i tak powstało moje dzisiejsze śniadanie! Wykroiłam środki kromek chleba i opiekłam je w tosterze, położyłam na patelnie, wbiłam po jaju i voila! Pyszne, apetyczne i oczywiście zdrowe śniadanie gotowe :) Chrupiące tosty i rozpływające się żółtko... powiem Wam jedno: 'Niebo w gębie!"


Jajka w tostach i opieczone kromeczki chleba z serkiem naturalnym, ziołami prowansalskimi i pestkami Ziarenkowo


Chciałam podzielić się z Wami pomysłami obiadowymi z wykorzystaniem ziarenek od Ziarenkowo. Te wyśmienite i pełne zdrowia ziarenka są cudowne. Nie mówię tu o ich korzystnym działaniu na nasze zdrowie, skórę, włosy i paznokcie, ale o walorach smakowych. Te małe, niepozorne pestki zmieniły moją kuchnię. Bardzo często dodaje je do przeróżnych potraw, kanapek czy muesli. Pokażę Wam dzisiaj moje dwa obiady, które całkowicie skradły moje serce. Gorąco polecam! :)

Ziemniaki i kalafior z olejem lnianym, kotlet drobiowy w pestkach "Słoneczne pola" zapiekany z serem w piekarniku
Naleśniki z farszem szpinakowo-twarogowym, polane sosem czosnkowym*, posypane mieszanką "Euforia"
*jogurt naturalny z czosnkiem i ziołami

 Mam nadzieję, że w dzisiejszym poście znaleźliście coś dla siebie. Miłego dnia! <3

sobota, 16 sierpnia 2014

48. Po amerykańsku

Dawno nie jadłam placuszków, naszła mnie na nie wielka ochota, tym bardziej, że zostałam posiadaczką masła orzechowego! :D W lodówce zalegał serek homogenizowany, którego termin przydatności kończył się właśnie dzisiaj, w takim razie musiałam go wykorzystać do śniadania! :) Wszystko sobie zaplanowałam i wzięłam się do roboty, która przyniosła zaskakujące efekty! Gorące, waniliowe placuszki to wszystko co było mi potrzeba w ten pochmurny ranek <3


Waniliowe placuszki na serku homogenizowanych przekładane masłem orzechowym, bananem i orzechami ziemnymi


No i znów mamy weekend! Jeszcze tylko dwa tygodnie i... Nie, nie myślmy o tym, cieszymy się wakacjami! ^^

piątek, 15 sierpnia 2014

47. A'la Kinder bueno

Znacie smak popularnych batoników Kinder bueno? Jestem pewna, że tak! Kiedy byłam młodsza pochłaniałam tego niezliczone ilości, dzisiaj chciałam przypomnieć sobie ten smak w postaci owsianki. Kakao, wanilia i orzechy laskowe to na prawdę wyśmienite połączenie *.* Dlaczego nie wpadłam na to szybciej? :P


Lodówkowy krem owsiany kakaowo-waniliowy, nadziany orzechami laskowymi, kakaem i bananem, podany z bananem, malinami, orzechami i kakao


Chyba każdy wie co dzisiaj jest za dzień? :P W takim razie miłego świętowania! :) 

czwartek, 14 sierpnia 2014

46. Niebo na talerzu

Śmiało mogę stwierdzić, że to było jedno z moich najsmaczniejszych "talerzowych" śniadań <3 Delikatne kakaowe serniczki, rozpływająca się gorzka czekolada, kremowy serek i świeże owoce komponowały się w fantastyczną całość, która podbiła moje podniebienie! *.*


Kakaowe serniczki z patelni nadziane gorzką czekoladą podane z serkiem waniliowym, bananem, jeżynami, malinami, truskawkami, śliwką i orzechami laskowymi

Popsuł mi się komputer! :( Dlaczego akurat teraz?! Niestety takie życie! Życzę Wam miłego dnia :*

środa, 13 sierpnia 2014

45. Głodomor

Oj, takich ranków to ja nie lubię. Pobudka wcześnie rano i wędrówka do laboratorium na badania, co najgorsze na czczo. Głodna i zmęczona czekałam godzinę na pobranie krwi, które dzisiaj wyjątkowo bolało. To ci los!
Śniadanie jednak zrekompensowało mi ten poranek. Kremowa owsianka i chrupiący tost postawiły mnie na nogi. To była najlepsza lodówkowa owsianka jaką dotychczas zrobiłam! :)


Lodówkowa owsianka na serku homogenizowanym naturalnym z masłem orzechowym, nadziana orzechami i bananem, podana z bananem truskawkami i fistaszkami, tost z orkiszowego chleba z bananem, truskawkami i miodem


 A do tego wszystkiego psuje mi się komputer! :( No nic, jutro będzie na pewno lepiej! :D Popołudnie też zapowiada się ciekawie, rower z przyjaciółkami, oby żadna nie przebiła koła! :P

wtorek, 12 sierpnia 2014

44. Z kokosową nutą

Po wyjeździe stęskniłam się za moimi wszystkimi śniadaniami i codziennie mam dylemat co by tu uprychcić. Przypomniałam sobie smak smażonej manny i od razu wiedziałam co pojawi się na moim talerzu. Rolę panierki odgrywały wiórki kokosowe, które dawały niesamowity aromat i przyjemnie chrupały w ustach. Bardzo dojrzały banan i kwaskowate maliny prosto z ogródka babci całkowicie ulepszyły to danie. CUDO <3


Smażona kasza manna w wiórkach kokosowych podana z malinami, bananem, migdałami i uprażonymi płatkami migdałów

Dzisiejszy post wstawiam później niż zwykle, ponieważ po śniadaniu wybrałam się z mamą na rynek :) Dorwałam jeszcze świeże truskawki! <3 I moje ukochane masło orzechowe, więc możecie się domyślać co jutro tu ujrzycie :D

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

43. Ukochany ♥ + Bałtyk

Tak stęskniłam się za gotowanymi serniczkami, że dzisiaj obowiązkowo musiał pojawić się w mojej miseczce :) Nad morzem tak posmakował mi serek grani, że postanowiłam wykorzystać go do zrobienia dzisiejszego śniadania. Serniczek wyszedł niesamowicie delikatny i jak zawsze rozpływał się w ustach :D Nuta wanilii i owoców dała pyszny smak, którym mogę rozpoczynać każdy dzień i ten pochmurny i ten słoneczny! :)


Gotowany waniliowy serniczek na zimno z serka grani i twarogu podany ze śliwką, brzoskwinią, bananem i orzechami 


Wczoraj obiecałam, że wstawię zdjęcia z wakacji, a ja zawsze dotrzymuję słowa ;)


     
Błyskawica w Gdyni/Zamek w Malborku/Projekt Plaża TVN - Olivier Janiak/Cypel Helski/Molo w                 Sopocie/przejażdżka najszybszą motorówką w Polsce :)    

niedziela, 10 sierpnia 2014

41/42. Już w domu

Kiedy dzisiaj w nocy przekroczyłam granice mojego miasta ani się nie cieszyłam, ani nie smuciłam. Nad morzem żyłam inaczej, tam wszystko było inne i już zaczynam za tym tęsknić. Ale tak już jest, co dobre to się szybko kończy, czas wracać do codzienności, obowiązków i ... pysznych domowych śniadań! :D Chociaż nie narzekam na poranki nad Bałtykiem, każdy rozpoczynał się równie wyśmienicie jak te w domu <3 Uświadomiłam, żeby stworzyć coś cudownego na talerzu nie potrzeba nam najdroższych produktów, pełnej lodówki, garnków, patelni tylko po prostu serca.


41. Ostatnie śniadanie na pomorzu świetnie podsumowało cały wyjazd, znalazło się tam to co praktycznie jadłam codziennie, czyli owoce, orzechy, świeży chlebek, miód i obowiązkowo twarożek. Wszystko to stworzyło niebywale apetyczną całość, zasłodzenie z rana gwarantowane! :) Ten dzień poświęciłam całkowicie polskiemu morzu, leżałam, opalałam się, kąpałam, a no i bym zapomniała, odwiedziłam "Projekt plaża TVN". ^^

Twarożek grani z miodem, orzechami, bananem, borówkami i świeżym chlebem z miodem


42. Tak posmakowała mi jedna z bułek nad morzem, że koniecznie chciałam zabrać ją do domu i coś z niej wyczarować. Udało mi się, na patelni wylądowały tosty francuskie, te na słodko jadłam po raz pierwszy. Zastałam prawie pustą lodówkę, więc musiałam improwizować. Kocham moją kuchnię! <3

Tosty francuskie z bułki słodowej, z serkiem waniliowym, jagodami, śliwką i prażonymi ziarnami

A teraz czas się rozpakowywać! :( Jutro pokażę Wam kilka zdjęć z wyjazdu, dzisiaj nie mam już do tego głowy :P